Ökad smitta i Grekland – nu stänger semesterön ner

Av: Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

Grekland inför akuta restriktioner på semesterön Poros.

Detta efter att antalet bekräftade coronafall ökat drastiskt i landet de senaste dagarna.

Från och med torsdagskvällen stängs klubbarna och det blir förbjudet att samlas i grupper större än nio personer på ön.

Efter en ny toppnotering av coronafall har grekiska myndigheter infört akuta restriktioner på semesterön Poros, strax utanför fastlandet.

Det innebär att inga restauranger eller barer får ha kvällsöppet, marknader förbjuds och det är inte tillåtet att umgås i större samlingar än nio personer åt gången även inom hemmets lyckta dörrar. Munskydd har blivit obligatoriska att bära både inomhus och utomhus, rapporterar The Guardian.

Lindrigt drabbade

Jämfört med grannländerna har Grekland lyckats väl med att begränsa coronasmittan. Därför var det också bland de första europeiska länder som öppnade upp för utländska semesterfirare och uppmanade till ökad turism.

Den grekiska ön Poros inför akuta restriktioner.
Foto: ALLAN BAXTER
Den grekiska ön Poros inför akuta restriktioner.

Men när antalet bekräftade sjukdomsfall under torsdagen steg med 153 fall, den högsta dygnssiffran sedan den 21 april då 156 bekräftade fall upptäcktes efter ett utbrott i Aten, väcktes oron på nytt. På Poros räckte det med ett dussin nya bekräftade sjukdomsfall för att ön skulle införa akuta restriktioner.

Grekland sammanlagda siffra ligger nu på 5 123 personer och har påannonserat en så kallad ”uppvakningsvecka”, där befolkningen uppmanas till att ta coronaviruset som hittills dödat 210 personer i landet på större ansvar.

Stänger gränserna

Grekiska myndigheter har skyllt smittoökningen på överfyllda nattklubbar och sociala sammanhang. Regeringen meddelade under torsdagen att alla gränser på marken, förutom en mot Bulgarien, kommer hållas stängda nattetid.

Max 100 personer får närvara på bröllop, dop och begravningar och sommarens alla marknader ställdes in efter regeringens kabinettmöte under onsdagen, när uppvakningsveckan inleddes.

– Vi har hittat tre orosmoment: greker som pendlar från balkanländer, sociala samlingar som ungdomar på nattklubbar, bröllop och begravningar, samt kollektivtrafiken, sa regeringens talesperson Stelios Petsas efter mötet.

Munskydd måste bäras i alla allmänna utrymmen inomhus och det är förbjudet att besöka ålderdomshem och andra institutioner som härbärgerar riskgrupper fram till den 15 augusti.

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis har enligt The Guardian sagt att bara tio procent av alla coronafall i Grekland kan härledas till utländska resenärer. En total nedstängning, likt den landet försattes i tidigare under våren, är inte aktuell enligt premiärministern.

Foto: Thanassis Stavrakis / AP
Badande människor i Grekland.
Publicerad:

LÄS VIDARE