Dystra beskedet: Smittan ökar i 74 länder

Tegnell kommenterar det försämrade läget i världen

Av: Marcus Älverbrandt

Publicerad:
Uppdaterad:

Spridningen av covid-19 runt om i världen ökar just nu kraftigt.

Enligt en kartläggning av tidningen Verdens Gang har 74 länder ökad smitta.

– Vi ser en ökning mycket tidigare än vad vi hade hoppats på. Vi trodde vi skulle klara oss en bit in i hösten, säger Anders Tegnell.

Oroväckande rapporter om ökad spridning av coronaviruset kommer nu från flera håll i världen. Totalt har drygt 18 miljoner människor smittats och 700 000 avlidit sedan det första utbrottet. Den största spridningen sker i Nord- och Sydamerika, Indien och delar av Mellanöstern.

– Vi har fått en ökning mycket tidigare än vad vi hade hoppats på. Vi trodde vi skulle klara oss en bit in i hösten, sa Anders Tegnell på dagens pressträff.

Även stora delar av Europa går mot mörkare tider. Den franska regeringens vetenskapsråd meddelade nyligen att man börjar närma sig ett okontrollerbart läge. Även Tyskland, som hittills varit framgångsrika med att stävja smittan, ser just nu smittotalen skena. Chefen för det tyska läkarfacket säger till The Guardian att en andravåg redan är här.

Turister i Frankrike, där man börjar närma sig ett okontrollerbart läge.
Foto: David Vincent / AP
Turister i Frankrike, där man börjar närma sig ett okontrollerbart läge.

”Ett ultramaraton”

Alexandra Phelan, docent i global hälsa vid Georgetown University i Washington, kommenterar utvecklingen:

– I början av utbrottet sa vi att det här är ett maraton, inte en sprint. Nu är det klart att det snarare rör sig om ett ultramaraton, säger hon till The Guardian.

För att få bukt på den negativa smittoutvecklingen inför nu flera europeiska länder striktare krav på att hålla avstånd och inför nya skyddsåtgärder. I Belgien får man bara träffa samma fem personer utanför hushållet under den närmaste månaden. Frankrike har infört krav på munskydd på offentliga platser i flera städer.

Foto: PONTUS ORRE
Anders Tegnell.

Inga nya åtgärder i Sverige

Men några liknande åtgärder är inte att vänta i Sverige, meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell på tisdagens pressträff.

– I Sverige har vi en ganska skarp minskning av nya fall och att addera munskydd i ett sådant läge är nog inte rätt väg att gå.

Anders Tegnell kommenterade även studien från Karolinska institutet där författarna pekar på att munskydd kan skydda mot smitta och rekommenderar Sverige att följa exemplen ute i Europa.

– Den rapporten säger samma sak som tidigare studier, att munskydd kan stoppa droppar från att komma igenom i viss utsträckning. Men om det kan översättas till en motsvarande effekt på smittspridningen i samhället återstår att se, säger Anders Tegnell och lägger till:

– Men om vi ser att epidemiologin rör sig mot ett icke-önskvärt håll så kan det finnas skäl att ompröva behovet av munskydd.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE