Här totalförstörs bröllopen i explosionen

Av: Sven Minell

Publicerad:
Uppdaterad:

Bruden och brudgummen ler in i kameran. Sedan kommer explosionen – och deras ansikten fylls av skräck.

Nya filmer från bröllop i Beirut visar hur människor chockas av den kraftiga explosionen, som orsakade enorm förödelse i stora delar av staden.

Sekunderna före explosionen i Beirut ser man, på en nysläppt film, hur bruden och brudgummen njuter av ögonblicket. Kanske är det en av livets höjdpunkter för paret. De fotograferas för att föreviga sin kärlek – då kommer första smällen.

Kvinnans ansikte stelnar till av fasa. Det ser ut som om allt stannar upp. Sedan kommer den andra smällen och tryckvågen. Allt som nyss var som i en vacker dröm, förvandlas på en sekund till totalt kaos och skräck. Paret flyr i panik genom splitter och rök.

Kvinna gör korstecken

En annan film, också den från den 4 augusti, är från en kyrka i Ein al rummaneh i närheten av Beirut. Det är bröllop och vigselceremoni för bruden Rita Assaf och brudgummen Tony Abou Rachid. Även här hörs första smällen och gästerna reagerar med oro och skräck. En märkbart tagen kvinna gör korstecknet.

Sedan kommer nästa smäll och tryckvågen. Alla får panik och springer för att söka skydd. Chockade människor skriker högt. Familjer flyr ur kyrkan med skräckslagna barn i famnen. En man ramlar omkull när han kastar sig mot ytterdörren.

Trots den enorma explosionen klarade sig bröllopsgästerna utan några allvarligare skador. Även det unga paret som fotograferades klarade sig oskadda.

Hundratusentals hemlösa

Drönarbilder från Beirut har tidigare visat hur delar av den libanesiska huvudstaden är totalt förstörd. Hundratusentals har blivit hemlösa och nödhjälp från länder, organisationer och frivilliga har strömmat in.

Samtidigt råder politiskt kaos och Libanons regering har, efter flera dagars omfattande protester, avgått i kölvattnet av den katastrofala explosionen i Beiruts hamn.

– I dag följer vi folkets vilja och dess krav på att de ansvariga för detta brott ställs inför rätta, säger premiärminister Hassan Diab i ett tv-sänt tal, där han lägger skulden för den dödliga explosionen på "inhemsk korruption".

Explosionen orsakade av att flera ton av det högexplosiva ämnet ammoniumnitrat som förvarades i ett lager i hamnen antändes i samband med en brand.

Katastrofen har hittills krävt över 150 människorliv och tusentals har skadats. Sökandet efter offer pågår fortfarande.

Publicerad: