Ambulanskaos i Moskva när smittan sprids snabbare

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Coronavirusets spridning har skapat sjukvårdskaos i Moskva.

För Reuters berättar en ambulansförare att han väntat 15 timmar i kö för att komma fram till sjukhusets akutmottagning.

– Vi är bara i början på den här kurvan, inte ens i mitten, säger borgmästaren Sergej Sobyanin.

Utanför Chimki-sjukhuset i Moskvas nordvästra förorter står de vita ambulanserna på rad. Vid ett tillfälle filmas så många som 45 stycken i kö, alla för att få lämna av coronasmittade patienter.

Liknande syner har filmats och fotats vid alla Moskvas sjukhus när coronavirusets spridning ökar i en allt mer dramatisk takt. De senaste siffrorna rapporterar 15 770 bekräftat smittade och 130 döda men takten väntas öka allt snabbare.

– Jag kan säga en sak säkert, det har inte varit någon topp på kurvan ännu, vi är bara i början, säger borgmästaren Sergej Sobyanin.

Lång kö av ambulanser i Moskva
Foto: MOSCOW NOW
Lång kö av ambulanser i Moskva

”Enormt tillflöde”

Moskva är hårdast drabbat men även St Petersburgs sjukvård är i ”akutläge”.

– Det är ett enormt tillflöde av av patienter. Vi ser sjukhus i Moskva som jobbar extremt intensivt, i ett heroiskt akutläge, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt Reuters.

För att klara trycket planerar man att öppna ett helt nybyggt sjukhus i Moskva, enbart för coronapatienter, som byggts på bara en månad till en kostnad av 1,1 miljarder. Enligt Daily Mail är det ett av arton akutbyggda sjukhus runt om landet, det enda som inte har byggts av militären utan i stället av 10 000 dygnet runt-arbetande byggarbetare.


Läs mer om coronapandemin


Foto: MOSCOW NOW
Lång kö av ambulanser i Moskva

LÄS VIDARE

Foto: MOSCOW NOW
Publicerad: