”Kan ha missat att det fanns andra bilder”

Kritiserades efter VAR-beslutet – visade endast upp en vinkel

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Bibiana Steinhaus kritiserades efter VAR-beslutet som avgjorde mötet mellan Frankrike och Norge.

Men när domaren granskade situationen fick hon endast se straffsituationen från en vinkel – samtidigt som tv-tittarna såg andra, tydligare bilder.

– Videodomarna kan ha missat det, säger ex-domaren Jonas Eriksson.

Det var i den 71:a minuten i matchen mellan Frankrike och Norge som händelsen utspelade sig.

Ingrid Syrstad Engen kom högt upp med dobbarna och träffade fransyskans Marion Torrents knä efter en rensning i eget straffområde. Domare Bibiana Steinhaus valde att videogranska situationen och beslutade sig därefter för att peka på straffpunkten, samtidigt som den norska mittfältaren fick gult kort för satsningen.

Norge kritiskt

Eugenie Le Sommer tryckte dit 2-1 på straffen och Frankrike vann matchen.

– Jag tycker att jag träffar bollen, men domaren ser annorlunda på situationen. Det är jobbigt, det skär i fotbollshjärtat, sa Syrstrad Engel.

Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

Norges svenske förbundskapten Martin Sjögren, som konfronterade Steinhaus efter slutsignalen, tycker att straffen är felaktig.

– Det måste jag säga. I en annan match, vid ett annat tillfälle, är jag inte så säker på att det hade blivit straff, säger Sjögren till NRK.

”Ska inte vara straff”

Att det drabbade laget riktar kritik mot ett domslut som gör att man förlorar matchen är inte ovanligt, men den här gången var beslutet tveksamt. På tv-bilderna som kablades ut såg det faktiskt ut som att norskan touchar bollen innan hon träffar Marion Torrent – samtidigt som fransyskan hoppar in i duellen på ett sätt som lika gärna hade kunnat ge Norge frispark.

– Om det ska vara straff? Nej, jag tycker inte det. Hon är världens bästa kvinnliga domare och pekar direkt på inspark och ingen spelare reagerar. Men sedan pratar hon med videodomarna och det blir en VAR-diskussion. På reprisen ser man att norskan träffar fransyskan, men fransyskan kommer också hårt in i situationen. Det är svårt, man kan inte säga att det inte är straff heller. Men det är inte till sådana här situationer som vi ska använda oss av videogranskning, säger ex-domaren Jonas Eriksson.

Visade endast en vinkel

När Bibiana Steinhaus sprang bort till den lilla tv-skärmen för att VAR-granska fick hon endast se straffsituationen från en vinkel – och därifrån syns det knappt att norskan träffar bollen. Samtidigt kablades alltså andra vinklar ut till tv-tittarna, där situationen såg lite annorlunda ut.

– Domaren har ingen aning vilka bilder som finns tillgängliga. Om domaren ska ta ett suveränt beslut bör den personen få tillgång till så många bilder som finns, säger Jonas Eriksson.

Videodomarna valde alltså att endast visa upp en vinkel för Steinhaus?

– De har uppdraget att presentera och skicka vidare bilderna som finns. Men videodomarna kan ha missat att det fanns andra bilder, eller hann de kanske inte se alla. De sitter i ett pressat läge och det är inte lätt att välja ut relevanta bilder under en kort tid. Men enligt mig borde domaren ha tittat på fler vinklar för att kunna säkra vem som spelar på boll först, om den nu skulle spelat någon roll.

”Inte relevant att visa andra bilder”

Domare Sara Persson, som petades till VM i slutskedet, ger sin syn på händelsen.

– Jag tänker så här: VAR-domarna väljer ut bilden med bäst vinkel, den som visar hur foten träffar, var den träffar och vilken fart den kommer med. Jag tror helt enkelt att de inte tyckte att det var relevant att visa andra bilder.

Hade det inte varit bättre att visa fler vinklar, som tydligt visar att norskan träffar bollen?

– I det här fallet är det inte nödvändigt. Att träffa bollen är inte alltid bästa försvaret, det kan vara straff ändå, säger Persson och fortsätter:

– Sedan tror jag även att man vill korta ner tiden under granskningen. De kände nog att den informationen de gav var tillräcklig för domaren.

Hade Steinhaus kunnat fråga om andra bilder?

– Ja, jag kan inte tänka mig något annat.

Du tror i alla fall inte att de missade de andra bilderna?

– Absolut inte.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.