Statsminister Stefan Löfvens krav på Fifa och Uefa

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

NICE. Stefan Löfven var på plats i Nice för att fira Sveriges bronsmedalj.

Statsministern är imponerad över det svenska landslaget, men inte över de ekonomiska skillnaderna mellan dam- och herrfotboll internationellt.

– Jag har tagit upp det med representanter från Fifa och Uefa, de måste skärpa till sig, säger han till Sportbladet.

Inför bronsmötet med England träffade Stefan Löfven spelarna i landslaget.

När bronset sen var klart var Sveriges statsministern först i gratulationsledet och firade spelarna.

Han kom med Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand ner på innerplan och kunde visa sin uppskattning och bistå vid medaljutdelningen.

– Fotboll för mig har alltid varit sport nummer ett för mig, säger statsministern när Sportbladet fick en stund med honom inför matchen.

Hur ser du på Sveriges mästerskap?

– Det är en fantastisk insats, säger Stefan Löfven.

– Jag tror att det här är bra för jämställdheten i Sverige, påpekar han.

För några år sedan fick statsministern insyn in den ekonomiska fördelning som råder inom Fifa och Uefa gällande pengar till de olika könen. Insikten var en väckarklocka för honom.

– Då tänkte jag att det är helt snett. Vad jag förstår nu så är det så att man successivt höjer det på damsidan, så måste det vara. Men jag har tagit upp det med representanter från Svenska fotbollförbundet och med representanter från Fifa och Uefa, de måste skärpa till sig, säger han till Sportbladet.

1 av 2 | Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Mycket har blivit bättre på damsidan inför mästerskapet i Frankrike. Klubbarna får ersättningar för sina spelare, landslagen får fem miljoner kronor var för att kunna förbereda sig bra och prispengarna har stigit till 270 miljoner kronor totalt, på VM 2015 var summan 135 miljoner.

Ändå ökar skillnaden till herrarna. I herr-VM i Ryssland förra året var prispotten 3,06 miljarder kronor.

Caroline Seger, lagkapten i det svenska laget, har under VM 2019 sett andra värden som inte funnits tidigare.

– Att veta att barn ser upp till en och inte bara vill vara Messi och Ronaldo, det är ganska unikt, säger Caroline Seger.

– Ser man tillbaka på allt som hänt så är det små steg på vägen. När vi tog VM-brons 2011 var det ingen som gick omkring med våra namn på ryggarna. Allt förändras, men det går åt rätt håll, säger Caroline Seger.

Hon hoppas också nu att hennes eget förbund tar tillvara på tillfället.

– Jag tänker på EM-kval matchen som kommer – gör något av den, rid på vågen. Det hade varit roligt att fylla arenan (Gamla Ullevi, 3 september mot Lettland).

– Nu har man skapat något igen då måste man titta på historien och se vad man lärt sig av den. Det är bara att fortsätta satsa, säger lagkapten Caroline Seger.

Foto: Petra Thorén
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.