Maduro kallar ”kuppförsök” misslyckat

Oklart läge i Venezuela

Av: Josefin Silverberg, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Venezuelas president Nicolás Maduro påstår i tv att oppositionens maktövertagande har misslyckats.

Men vad som faktiskt sker i landet är oklart och oppositionsledaren Juan Guaidó uppmanar till fortsatt kamp.

Enligt USA:s utrikesminister ska Maduro varit nära att fly till Kuba men avblåst planerna i sista stund.

Nicolás Maduro har tillsammans med försvarsminister Vladimir Padrino framträtt i statlig tv och förklarat oppositionsledaren Juan Guaidó försök att ta makten i ett ”kuppförsök” som misslyckat.

Samtidigt uppmanar Guaidó landets invånare att fortsätta sina protester och det är oklart hur militärer följt oppositionsledarens maning att ansluta sig till honom. I ett inlägg på Twitter påstår han att Maduro inte har stöd av de väpnade styrkorna. Han skriver även att "operation frihet" ska fortsätta under onsdagen.

Det är från USA uppgifterna kommer att Maduro var redo att gå i landsflykt på Kuba. Själv avfärdar Venezuelas president uppgifterna från Mike Pompeo som ett skämt.

Enligt Pompeo ska flyktplanerna ha avbrutits i sista sekund efter att Ryssland uppmanat honom att stanna kvar.

Anhängare till oppositionsledaren Juan Guaidó i en demonstration under tisdagen.
Foto: Esteban Felix/AP/TT
Anhängare till oppositionsledaren Juan Guaidó i en demonstration under tisdagen.

López bytte ambassad

Den nyss fritagne förre oppositionsledaren Leopoldo López, som under tisdagen befann sig på Chiles ambassad i Caracas, har flyttats till Spaniens ambassad. Enligt Chiles utrikesminister Roberto Ampuero bytte López ambassad på egen begäran.

López greps 2014 och dömdes till fängelse i 14 år, anklagad för bland annat uppvigling. Han har sedan 2017 suttit i husarrest men lämnade sin bostad under tisdagsmorgonen tillsammans med oppositionsledaren Juan Guaidó, enligt en film publicerad på Twitter.

Samtidigt uppger Brasiliens ambassad att 25 venezuelanska soldater har begärt asyl i landet.

Bolsonaro eldar på

Brasilien stöder upproret mot Maduro och president Jair Bolsonaro skrev på tisdagen på Twitter att Venezuela är "förslavat av en diktator."

Han uppmanade även andra länder att ställa sig bakom ett störtande av Maduro, men att Brasilien inte aktivt kommer att ingripa med militära styrkor. Landet kommer heller inte att tillåta utländsk militär att agera på brasilianskt territorium.

Publicerad:

LÄS VIDARE