Stanley Cup

”Är absolut det viktigaste målet i karriären”

Gabriel Landeskog hjälte mot San Jose – tvingade fram Game 7

avPer Bjurman

NEW YORK. Gabriel Landeskog gjorde sitt livs största mål i natt.

På övertid skickade han in sudden death-pucken som tvingar fram en Game 7-thriller mellan Colorado Avalanche och San Jose Sharks.

– Jag har aldrig att avgjort på övertid i slutspelet tidigare så det är absolut det viktigaste målet i karriären. Nu ska det bli fantastiskt roligt att få spela en sjunde avgörande. Det är det man drömmer om , säger den svenske hjälten till Sportbladet efter 4–3-segern.

Colorado hade kniven tryckt mot adamsäpplet när förlängningen i den sjätte matchen mot San Jose – efter 3–3 vid full tid – inleddes.

Om hajarna från Kalifornien gjorde ett enda mål till skulle säsongen vara över.

Då, två och en halv minut in i övertidsperioden, tog Gabriel Landeskog över showen.

”Viktigaste målet i karriären”

Först vann han en närkamp i kortplanket mot landsmannen Erik Karlsson, varefter pucken hamnade hos unga backsnillet Cale Makar – som skickade en passning tillbaka mot kassen där ”Gabbe” kom framstormande, fick tag i gummit och skickade in det bakom Martin Jones.

– Det var väl på tiden att jag gjorde ett mål i den här serien, säger han med ett lätt skratt när vi når honom efter den dramatiska upplösningen.

– Mitt livs viktigaste mål? Ja, jag har aldrig avgjort på övertid i slutspelet tidigare så det är absolut det viktigaste målet i karriären.

Och med det skipades rättvisa, kan man ana på rösten att Avs-kaptenen anser.

– Jag tycker vi gjorde en riktigt bra match, tog kommandot från första början och hade ju faktiskt också ledningen vid tre tillfällen, fortsätter han.

– Men Sharks är bra och lyckades hitta sätt att komma tillbaka hela tiden och det är klart att det kändes surt när de kvitterade med bara två och en halv minut kvar. Men vi lyckades ladda om inför förlängningen, det var bra gjort.

1 av 5 | Foto: nhl.com
Erik Karlsson tappade hjälmen i en tackling precis före målet.

”Då kan vad som helst hända”

Och nu blir det alltså, tack vare kapten Landeskog, en direkt avgörande Game 7 mellan Avalanche och Sharks i San Jose natten till torsdag.

– Ja, då kan vad som helst hända. Det ska bli fantastiskt kul. Det är Game 7, och chansen om att få ta sig vidare till konferensfinal, man drömmer om, säger han.

Hos segrarna i natt bidrog även Carl Söderberg med poäng, i form av en assist – medan Gustav Nyquist hade två sådana, och Erik Karlsson en, för Sharks. Det betyder att den senare, med sammanlagt 12 framspelningar, går upp i ensam ledning i slutspelets assistliga.

Colorado–San Jose 4–3 e övertid (0–0, 2–2, 1–1, 0–1)

Colorado: Tyson Jost, J.T. Compher (2) (Carl Söderberg 1), Gabriel Landeskog. Målvakt: Philipp Grubauer: 86,4 procent. San Jose: Marc-Edouard Vlasic (2) (Gustav Nyquist, 2), Brent Burns (Erik Karlsson). Målvakt: Martin Jones: 84,6 preocent.

Kvartsfinal 6 i bäst av 7

3–3 i matcher

Columbus–Boston 0–3 (0–0, 0–1, 0–2)

Kvartsfinal 6 i bäst av 7

Columbus: Målvakt: Sergej Bobrovskij 89,7 procent. Boston: David Krejci, Marcus Johansson (2), David Backes. Målvakt: Tuukka Rask 100 procent.

Boston vidare med 4–2 i matcher.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM