ÅSIKT

Tack, Stenberg – du låter SD komma till tals

Replik från Sverigedemokraterna om partiets valaffisch

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Sverigedemokraterna
Vi tror att Lina Stenberg är den första skribent på en socialistisk tidning, som så öppet och rakryggat står upp för andra partiers demokratiska rätt att få yttra sig. Det hedrar henne, skriver Joakim Wallerstein och Henrik Gustafsson.

DEBATT. Lina Stenberg, skribent på LO-tidningen Arbetet, uppmanar i sin debattartikel vänsteranhängare att inte vandalisera SD:s annonsering i Stockholms tunnelbana.

Det här är vårt svar, men framförallt, vårt tack till henne.

Historiskt sett – såväl som i nutid – har vi fått se våra valaffischer bli nedrivna, valmaterial uppeldat, valstugor sönderslagna och nedbrända. Vi har fått torgmöten inställda på grund av att polisen inte kunnat garantera säkerheten, våra ungdomsföreträdare blir attackerade på skoldebatter.

De har kastat sten, ägg och tomater mot oss. De har skjutit grön löser mot våra ögon och de har klippt strömmen för våra möten. Under slutmötet för EP-valskampanjen 2014 på Norrmalmstorg, kastades flaskor med avföring mot vår personal.

Såväl Vänsterpartiets som Socialdemokraternas ungdomsförbund har stundtals öppet uppmuntrat eller deltagit vid den typen av aktioner. Löfven och Sjöstedt, liksom svensk media, har varit tysta.

Men Lina Stenberg är annorlunda, hon vågar säga ifrån och ta ansvar för Vänsterpartiets och Socialdemokraternas anhängares agerande. Lina Stenberg vågar uppmana dem att inte förstöra andra partiers valmaterial i en valrörelse.

Det är möjligt att vi har fel, men vi tror nog att Stenberg är den första skribent på en socialistisk tidning, som så öppet och rakryggat står upp för andra partiers demokratiska rätt att få yttra sig. Det hedrar henne.

Vi hoppas att fler av Lina Stenbergs kollegor kan ta efter henne. Men framför allt hoppas vi att hennes läsare ser och tar till sig av uppmaningen så att vi tillsammans kan bedriva en valrörelse där alla partier får komma till tals.

Tack Lina Stenberg för ditt initiativ. Vi är med dig från vårt håll!


Joakim Wallerstein, kommunikationschef Sverigedemokraterna
Henrik Gustafsson, presschef Sverigedemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här:

ARTIKELN HANDLAR OM