Comeys vittnesmål: ”Trump bad om min lojalitet”

Bad även Comey att lägga ned Flynn-utredningen

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. James Comey ska vittna inför senaten på torsdag. Men redan nu har hans vittnesmål offentliggjorts: den sparkade FBI-chefen berättar bland annat om en middag med presidenten den 27 januari.

”Jag behöver lojalitet, jag förväntar mig lojalitet”, ska Trump ha sagt till Comey och frågat om han vill behålla jobbet som FBI-chef.

Vid ett senare tillfälle ska Trump också bett Comey att släppa utredningen om den tidigare säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

Den sparkade FBI-chefen James Comey.
Foto: Carolyn Kaster / AP
Den sparkade FBI-chefen James Comey.

Den tidigare FBI-chefen James Comey fick sparken med omedelbar verkan den 9 maj – bara dagar efter att han frågats ut av senaten om den misstänka kopplingen mellan Trumps kampanjstab och Ryssland.

På torsdag, klockan 16 svensk tid, ska Comey återigen vittna offentligt – ett vittnesmål som kallats Washingtons ”Super Bowl” då det sägs kunna ge ”explosiva konsekvenser” för president Trump och Vita huset.

Enligt underrättelsekommitténs ordförande Richard Burr väntas Comey nämligen ge detaljerad information om sina samtal med president Trump.

Men redan på onsdagen offentliggjordes ett dokument med Comeys vittnesmål, och som stämmer väl överens med de tidigare uppgifter gällande Trump och Comey som läckt ut i amerikanska medier.

Comey: Det uppstod en besvärlig tystnad

Comey berättar om en middag med Trump den 27 januari – en middag han blev inbjuden till vid lunchtid samma dag – och där inga andra deltog.

Trump ska då ha frågat Comey om han vill behålla jobbet som FBI-chef och tillagt att många ville ha hans jobb. Trump krävde även hans lojalitet.

”Jag behöver lojalitet, jag förväntar mig lojalitet” ska Trump ha sagt.

Comey beskriver hur det då uppstod en besvärlig tystnad och hur han och presidenten ”satt och tittade på varandra”, varpå Comey sedan svarade att han inte var ”pålitlig” i de termer som politiker använder, men att presidenten alltid skulle kunna lita på att han var ärlig mot honom.

Trump bad svärsonen lämna rummet

Vidare berättar Comey om ett möte i Ovala rummet den 14 februari.

Efter ett planerat möte ska Trump ha bett alla närvarande att lämna rummet då han ”bara ville prata med Comey”. Det inkluderade även Trumps rådgivare och svärson Jared Kushner som dröjde sig kvar.

Trump började sen prata om den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn, som avgått dagen innan, och bad Comey att släppa utredningen kring Flynns misstänkta kontakter med ryska tjänstemän.

Trump: ”Hoppas du kan släppa Flynn”

”Jag hoppas att du kan hitta en väg ut ur detta, att släppa Flynn. Han är en bra kille. Jag hoppas du kan släppa detta”.

Men enligt anteckningarna ska Comey svarat ”att han inte skulle göra det” och kontaktade efter mötet justitieministern Jeff Sessions och sa att han inte ville bli lämnad ensam med presidenten i fortsättningen.

Comey valde dock att inte berättade om presidentens begäran för dem som höll i ryssutredningen, då han var rädd att det skulle störa arbetet.

Comey: Sa att han inte var under utredning

Totalt ska Comey haft nio enskilda samtal med Trump på fyra månader – tre personligen och sex på telefon. Redan i bilen efter det första mötet började han anteckna för att vara säker på att ”allt skulle bli rätt”.

Något han rutinmässigt fortsatte med, vilket han säger att han aldrig gjorde under sina samtal med Trumps föregångare Barack Obama”.

Comey ska även ha bekräftat för presidenten att inte var under utredning – trots att Trump inte frågat själv. Dock uppmanade Trump Comey vid fler tillfällen efteråt att sprida uppgifterna vidare till allmänheten då ”de mörka molnen” som spekulationerna skapat stod i vägen för hans arbete.

Trump känner ”total upprättelse”

Under rubriken ”Comey släppte precis en atombomb över Trump” skriver CNN:s reporter Chris Cillizza att han aldrig läst något liknande.

”Jag menar, herrejävlar. Detta blåser ett stort hål i berättelsen” skriver Cillizza och tillägger att vittnesmålet är mycket skadligt för Trump.

Men enligt Trumps advokat, Marc Kasowitz, känner presidenten i stället ”upprättelse”, då det nu offentliggjorts att han inte utreddes av FBI.

”Han känner fullständig och total upprättelse och är ivrig att fortsätta med sin agenda” säger Kasowitz enligt nyhetsbyrån AFP.

Publicerad:

LÄS VIDARE