”Då hade jag varit borta för längesedan....”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

BORÅS. Det var ett mål som betydde mer än tre poäng.

Lättnaden i Elfsborgs omklädningsrum var stor efter senaste veckans uppgifter om förtroendekris.

– Ångesten som man sett hos en del spelare kanske släpper, säger matchhjälten Lasse Nilsson.

– Hade det (uppgifterna) stämt hade jag inte suttit här. Då hade jag varit borta för längesedan.., säger tränaren Magnus Haglund.

Foto: Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fotboll är känslor och hos Elfsborg manifesterades de tydligt efter den sena segern mot AFC Eskilstuna, 2-1.

Ytterbacken Adam Lundqvist kom ut från omklädningsrummet och kramade nära och kära som han hade vunnit en titel.

Samtidigt kom en kanslianställd med en kartong i händerna skämtsamt ropande: "Då får vi behålla jobbet en vecka till.."

Lasse Nilsson, som gjorde det förlösande målet i den 89:e minuten stack inte under stol med hur stämningen var i omklädningsrummet.

Laget hade före segern förlorat två matcher i rad och omgivits av rubriker om spelarnas missnöje mot tränaren Magnus Haglund.

– Det var lättnad från de flesta. Det är klart att vi är glada för att vi vinner, men det är lättnad, säger han och fortsätter:

– Man har varit i många klubbar där det blåst bra mycket starkare vindar än de här. Det är ingenting som påverkat mig, men Elfsborg som klubb är inte van vid de här vindarna och det smyger sig in en ångest.

Och mitt i all denna lättnad, denna stora djupa suck som rensade ut slaggprodukter ur Elfsborgskroppen kom tränaren Magnus Haglund.

Också han med sänka axlar.

– Det har varit resultatmässigt dåligt och så har det varit en del ”kör” i media. Så det betyder mycket. Det betyder mycket på sättet som vi vann. Att man ser att många spelare kliver fram och tar ansvar. Det gladde mig mycket, säger han.

Borås Tidning avslöjade förra veckan att 22 spelare av 23 var negativt inställda till tränaren Magnus Haglund.

Hur har du hanterat det påstådda missnöjet bland spelarna?

– Jag har pratat med spelargruppen, men hur vi har pratat i detalj är inget jag sitter här och pratar om. Men det är anonyma röster som hävdar det så egentligen lägger jag inte så stor vikt vid det, säger tränaren Magnus Haglund.

Du märker inte av det alltså?

- Nej, det är inget som stör vårt arbete. Jag har varit tränare på den här nivån i 14 år, det finns alltid några som tycker att inte allt är toppen. Om det finns de som inte gillar mig så hanterar dom det jävligt professionellt...

Lasse Nilsson hänvisar till lagkapten Kevin Stuhr Ellegaard i frågan om Magnus Haglund.

– När det är svåra situationer och spelare blir pressade finns det risk att det blir fel, säger Lasse Nilsson.

Men det finns hos en rutinerad spelare som Jon Jönsson en ambition om att förklara, att låta omvärlden förstå.

– Jag tycker inte att vi gör jobbet ordentligt. Det kanske är lätt för mig att säga, jag går alltid hårt, ibland för hårt, in i allt men det behöver vi lyfta hos tekniska spelare också. Tappar man bollen ska man fan hemma och jobba och fylla upp lagdelar. Det kan inte en tränare beskyllas för. Det är för dålig form på laget. Det är balansen som lider. VI är att anfallande lag men vi släpper in så många mål, säger mittbacken Jon Jönsson.

Han fortsätter:

– Det är ledarteamets uppgift att få spelarna att göra det som krävs. Du har en uppgift i din roll som du ska klara. Klarar man inte den ska man egentligen ut på sidan.

Är det för kravlös miljö?

– Nej, det vill jag inte säga. Det finns mer att plocka ut. Det måste komma inifrån.

Inför matchen mot AFC var Elfsborgs förre storstjärna Anders Svensson på besök och tränade med laget.

Det uppskattades av spelare och ledare.

– Jag var glad för att se Anders. Det var kul att han var med. Jag fick tunnla honom igen, det kändes bra.., säger Lasse Nilsson.

– Jag tror att det var en plusfaktor. Sen är det enormt komplext. Många plustecken ökar möjligheten till att avgå med segern. Anders har ett gott hjärta och gillar spelarna och ledarna. Han ville komma i går och visa sitt stöd till alla och det gjorde han på ett fint sätt, säger Magnus Haglund.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.