Bästa halloweenfirandet i svenska nöjesparker

Halloweenrys för alla åldrar i Sveriges nöjesparker

avAmanda Skagerström Lindau

Foto: TT
Halloween – rys och mys i nöjesparkerna.

Höstlovet är snart här och med det även årets läskigaste högtid – halloween.
Allt fler svenska nöjesparker erbjuder nu rysliga halloweenaktiviteter för hela familjen.
Vågar du vandra genom en hemsökt nöjespark där monstren rymt från spökhuset eller vill du hellre klappa djur och få en ruskig ansiktsmålning?
Här är sju tips på upplevelser bland spindelnät, spöken och pumpor.

Halloween på Svenska nöjesparker

1. Gröna Lund – Gastkramande spöknyheter

Halloween på Gröna Lund i Stockholm

Öppet: 18 oktober – 20 oktober samt den 25 oktober – 3 november

Totalt erbjuder Gröna Lund åtta olika skräckattraktioner varav tre är nya för i år. Den mest nervkittlande nyheten är spökattraktionen Skeppet i parkens kaj. Innanför skrovet döljer sig en ondska från en tusen år gammal förbannelse.

Monstren från parkens skräckzoner har dessutom rymt och under hela dagen kan det förekomma skräckinjagande karaktärer på Stora området.

Är du inte ute efter skräck finns det även aktiviteter för de mindre (eller mer lättskrämda) i Lilla området. Där finns garanterat inga mörka krafter. Däremot finns chansen att träffa häxor, se barnteater och gå i lagom läskiga barnspökhus.

Om vädret tillåter kommer alla attraktioner förutom Flygande mattan att hållas öppna som vanligt. Lustiga huset har också genomgått en förvandling till Olustiga huset.

Det finns ingen åldersgräns men för vissa skräckhus och zoner rekommenderas att man är minst 13 år (11 år i vuxens sällskap). 

Pris: 425 kronor (395 kronor vid förköp online) för entré, åkband och tillgång till alla skräckhusen en hel dag. 320 kronor med guldkort. Gröna kortet gäller inte.

2. Liseberg – Skräckinjagande cirkustema

Halloween på Liseberg i Göteborg

Öppet:  11–13, 18–20 och 25–31 oktober samt 1–3 november.

Liseberg finns fyra skräckhus, två skräckområden och en skräckattraktion. I nyheten Shocker åker du instängd i en bur genom allt från misslyckade operationer och blodiga operationssalar till fängelsehålor och monster.

Vill du bli riktigt skrämd är det i skräckområdena Cirkus Bisarr och Distrikt Z du ska befinna dig. Bara reklamfilmen för den nya skräckcirkusen var så läskig att den togs bort från Youtube.

Om du är ute efter de gladare och mer barnvänliga inslagen i Halloween-firandet – såsom pumpor, snälla häxor och bus eller godis – ska du hålla dig till Kaninlandet och Lisebergs trädgårdar.

Alla parkens attraktioner – utom AtmosFear, Kållerado och Skepp o´skoj – håller öppet under Halloween.

Det är ingen åldersgräns för att komma in på nöjesfältet men skräckhusen har 11-årsgräns och skräckområdena har en rekommenderad minimiålder på 11 år från kl 17 – eftersom monstren då letar sig ut bland besökarna.

Pris: 440 konor (online) för Allt-i-ett-paket. Entré, fri åkning, fria besök i skräckhus samt Express-pass till tre attraktioner som bonus ingår.

3. Furuvik – Snällare skrämsel

Halloween på Furuvik utanför Gävle

Öppet: 27 – 28 oktober och 31 oktober – 4 november

Om du vill uppleva ett lite snällare och mysigare Halloweenrys passar Furuvik. Här kan du njuta av parken klädd i Halloweenskrud och träffa häxor med talang för ansiktsmålning eller lyssna på kuslig sagoläsning.

Parkens karuseller och delar av djurparken håller också öppet under Halloween.

Det finns ingen åldersgräns för att komma in i parken men för att besöka det lite mer ruskiga spökhuset där den hundra år gamla familjen Sjöskum flyttat in rekommenderas det att små barn har sällskap av en vuxen.

För den som vill kan Halloweenryset börja redan innan du klivit in i parken. Mellan 31 oktober och 2 november kan man nämligen åka med ett spöktåg från Gävle C till Furuvik. Det finns också vagnar utan spöken och spindelnät.

Pris: 139 kronor för dagsentré barn 3–12 år, 169 kronor dagsentré vuxen och 139 kronor för åkband från 4 år.

4. Kolmården – Möt skogens väsen

Halloween på Kolmården utanför Norrköping

Öppet: 27 - 28 oktober samt 31 oktober - 4 november

Kolmården firar Halloween för sjunde året i rad och i år har aktiviteterna blivit fler och öppettiderna längre. Under halloween besöks parken inte bara av levande gäster – i Marine World kan man träffa spökpirater och i ett förfallet ödehus erbjuds en blodisande vandring för alla besökare över 10 år.

Parken håller öppet även efter att mörkret lagt sig över Kolmårdsskogen. Upplev en stor eldshow och möt skogens väsen som kommer fram i skymningen.

För den som hellre upplever nervkittlande G-krafter än gastkramande skräck finns också möjligheten att åka berg och dalbanan Wildlife i mörkret.

Bamses Värld är en spökfri zon med attraktioner och teater för de små. Delar av djurparken håller också öppet och man kan se delfinshow och åka på safari som vanligt.

Det passar också utmärkt att klä ut sig inför sitt besök på Kolmården – alla dagar avslutas nämligen med en stor spökbal.

Pris: 299 kronor för dagsentré och 249 kronor för barn mellan 3 och 12. Att övernatta på Vildmarkshotellet kostar 3 995 för två vuxna och två barn. I Halloweenpaketet ingår bland annat entré till djurparken med åkattraktioner & halloweenaktiviteter, halloweenmiddag, spökdisco och tillgång till spa.

5. Parken Zoo - Vandra spökstig

Halloween på Parken Zoo i Eskilstuna

Öppet: 1-4 november

På Parken Zoo behöver du inte vara rädd för att plötsligt bli vettskrämd. Där erbjuds mer höstmys än halloweenrys. Delar av djurparken håller öppet och du kan du både klappa djur och åka karuseller – till och med efter att mörkret fallit.

De karuseller som är öppna bjuder dessutom på fria åk. På lördagsförmiddagen kan du fynda barnsaker på Leksaksloppan inne i Pingvinen vid huvudentrén.

Är du lättskrämd kanske du ska undvika att vandra spökstigen längst in i parken den sista timmen innan stängning. Då kommer nattens varelser fram och stigen blir ännu läskigare.

Pris: 200 kronor för barn 3–16 år och alla över 65 och 270 kronor från 17 år. 20 kronors rabatt per biljett om du handlar online. Säsongskort gäller.

6. Skansen – Upplev fasor från förr

Halloween på Skansen i Stockholm

Öppet: 27 oktober - 4 november

Vill du kombinera rysliga sagostunder med lärande? Då är Skansen den perfekta höstlovsaktiviteten. Under halloween vaknar historien till liv och i Stadskvarteret har en mystisk sjukdom brutit lös. Hur trodde man bäst att man skyddade sig och läkte och helade på 1800-talet?

På Skansen kan du lyssna på kusliga berättelser i stugorna, delta i spökpyssel eller gå runt och leka och lära i den sjukdomsdrabbade staden. Gå till de kloka och gör egen medicin med hjälp av bland annat vargbajs eller slå dig ned i en stuga och lyssna på berättelser om folktro från förr.

På Bollnästorget kan du grilla egen korv eller köpa på plats för 15 kronor styck. Höstlovspyssel kostar 30 kr.

Pris: 125 kronor för vuxna och gratis entré för alla barn under 15 år.

7. Kokpunkten – Hemsökt actionbad

Halloween på Kokpunkten i Västerås

Öppet: 27 oktober - 4 november

Under halloween förvandlas hela actionbadet Kokpunkten till ett enda stort spökhus. Attraktionerna får specialgjort spökligt ljud och ljus och det visas nervkittlande filmer i badhuset.

I attraktionen Black River finns risken att du måste trängas med ett spöke. Du som vågar testa ditt mod ska bege dig till badets två slides. Den ena är för den lite mer skraja och den andra för den djärva.

Om all Halloweenskrämsel gjort dig trött passar ett besök på relaxavdelningen bra. Där finns det heller ingen risk att något litet gottemonster knackar på och frågar om ”bus eller godis” – avdelningen har 18-årsgräns.

Pris: 195 kronor för alla över 16 år, 165 för ungdom 7–16 år och 95 kronor för barn 3–6 år. Entré till relaxavdelningen (18-årsgräns) kostar 295 kronor och actionbad + relax kostar 395.

ARTIKELN HANDLAR OM

Halloween

Parken Zoo

Liseberg

Kolmården

Skansen