Sex års fängelse för GHB-brott

NYHETER

GÖTEBORG

Hovrätten för västra Sverige gjorde samma bedömning som Varbergs tingsrätt i ett mål om tillverkning och försäljning av GHB.

På fredagen fastställdes domarna på sex års fängelse för de två huvudmännen i 30-årsåldern som kommer från en ort utanför Kungsbacka respektive från Borås.

De dömdes för bland annat grovt narkotikabrott. Eftersom de handskats med hundratals liter GBL, som används för att tillverka drogen GHB, dömdes de också för förberedelse till narkotikabrott. GBL är helt lagligt och används som rengöringsmedel men omständigheterna gör att rätten anser att männen använt kemikalierna för framställning av GHB.

Kemikalierna var köpta via Internet från Thailand. En liter GBL ger ungefär dubbla mängden GHB.

En tredje person fick också sitt fängelsestraff på tre år fastställt för bland annat grovt narkotikabrott.

De tre männen hade alla överklagat för att få lägre straff. För en fjärde åtalad hade åklagaren överklagat för att han skulle dömas för förberedelse till grovt narkotikabrott. Hovrätten ansåg dock liksom tingsrätten att han inte kan bindas till det brottet. I tingsrätten dömdes han till dagsböter bland annat för dopnings- och vapenbrott. En femte åtalad fick villkorlig dom med samhällstjänst för bland annat narkotikabrott och överklagade inte.

TT