Pappaledighet minskar risk för skilsmässa

RELATIONER

TCO kräver jämnare fördelning av föräldraledigheten

Män och kvinnor som delar på föräldraledigheten får fler barn och färre skilsmässor, enligt en doktorsavhandling. Nu kräver TCO att alla partier ska redovisa hur man ska få en jämnare fördelning av föräldraledigheten.

I familjer där pappan varit föräldraledig med det första barnet är benägenheten att skiljas närmare 30 procent lägre än i familjer där pappan inte varit föräldraledig. Det visar en doktorsavhandling av Livia Oláh vid sociologiska institutionen på Stockholms universitet.

- Jag tror att kvinnor i Sverige har lärt sig att ställa krav. De har levt med jämställdhetsideologin sedan slutet av 60-talet, sade Livia Olah till Aftonbladet för drygt en månad sedan då avhandlingen släpptes.

Utmanar näringsliv och politiker

Nu skriver forskaren Olivia Oláh och TCO:s ordförande Sture Nordh på Dagens Nyheters debattsida om de nya rönen:

''Ett ökat uttag av pappaledighet skulle kunna ge minskad ohälsa, stabilare familjer och fler nyfödda barn vilket sammantaget skulle ha en positiv inverkan på svensk tillväxt'', skriver de och uppmanar svenskt näringsliv att säga ja till yrkesarbetande som också tar ansvar för barn och familj. Enligt de två är det ett måste för att klara den nödvändiga tillväxten.

Enligt TCO behövs en gemensam kampanj över partigränserna för att inom de närmaste fem åren lyckas fördela föräldraledigheten mer lika mellan kvinnor och män. TCO efterlyser en förändrad attityd gentemot föräldraledighet och framför allt pappaledighet.

Viktig signal

Enligt Olivia Oláh är pappaledigheten en viktig signal som visar att mannen och kvinnan delar ansvaret för hemmet. Mindre viktigt är enligt henne hur lång tid mannen är hemma med barnet:

- Det beror ofta på mammornas motstånd att pappor som tar ut pappaledighet inte tar mer.

Svenska pappor har haft rätt att ta ut föräldraledighet i 30 år. Trots det har det gått trögt. Förra året tog papporna ut 14 procent av föräldradagarna.

Studien av Livia Oláh grundar sig på statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, från mitten av 60-talet till 1993. I projektet följs paren i 16 år.

Skilsmässorna ökar

Andelen barn med ensamstående förälder har under 1990-talet ökat. 1990 förekom skilsmässa i 18 av 1 000 barnfamiljer med gifta föräldrar. 1995 var motsvarande siffra 25. Därtill kommer separationer mellan samboende föräldrar, det visar siffror från Statistiska Centralbyrån SCB.

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM