Rödgröna och SD kan fälla alliansen

Av: Mikael Hellmyrs

Publicerad:
Uppdaterad:

Samma syn i flera frågor

Mona Sahlin, Lars Ohly och Peter Eriksson.
Foto: Scanpix
Mona Sahlin, Lars Ohly och Peter Eriksson.

Ingen skillnad mellan vad pensionärer och arbetare betalar i inkomstskatt, plocka hem den svenska Afghanistanstyrkan.

Sverigedemokraterna och det rödgröna lägret är överens om flera förslag, rapporterar SR Ekot.

I alla fall i sina valmanifest.

Det rödgröna lägret och Sverigedemokraterna är enligt Ekot "i princip överens" om ett tiotal frågor som de skulle kunna tänka sig att rösta igenom i riksdagen – och därmed köra över Fredrik Reinfeldts regering.

Sänkt skatt

Enligt valplattformarna handlar det bland annat om sänkt skatt för pensionärer, slopad skillnad mellan vad pensionärer och arbetare betalar i inkomstskatt fram till nästa val, satsning på bättre matkvalité inom äldreomsorgen och avveckling av den militära insatsen i Afghanistan.

– Vår ambition är att fullfölja de 99 punkter som vi gick till val på, naturligtvis. Sen kan ju det förändras om vi får möjlighet att förhandla om våra viktigaste frågor, våra profilområden, men annars blir det så klart att vi gör det vi lovat våra väljare att göra, säger Jimmie Åkesson till SR Ekot.

"Kan vara så att de stödjer"

Andra frågor som SD och de rödgröna enligt Ekot "i princip är överens om" är fler platser inom vuxenutbildningen, fler nattöppna förskolor, högre barntillägg för studerande med barn samt höjd a-kassa.

Mikaela Valtersson, Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, säger:

– Det är klart att de kan stödja olika förslag som vi lägger i riksdagen. Jag tror att i de allra flesta fall så ligger vi rätt långt ifrån varandra, men det är klart att det kan vara så att de stödjer vissa förslag.

Publicerad: