Så bra verkar HBO-serien efter Elena Ferrante-böckerna vara

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

Min fantastiska väninna

Italiensk tv-serie av Saverio Costanze, med Elisa Del Genio, Ludovica Nasti, Margherita Mazzucco, Gaia Girace med flera.

Premiär på HBO Nordic senare i höst.

VENEDIG. Det är en av höstens mest efterlängtade tv-serier.
Bara i Sverige har en miljon böcker sålts av Elena Ferrantes ”Neapelkvartetten”.
Världspremiären på de första avsnitten på filmfestivalen, lovar väldigt gott för fortsättningen.

Pseudonymen Elena Ferrante är ett av litteraturvärldens största fenomen på 2000-talet.
Hon – om det nu är en hon, det har spekulerats kring vissa namn – hade skrivit böcker förr, men med ”Neapelkvartetten” nådde författaren plötsligt en betydligt större publik än tidigare. En miljon sålda böcker bara i Sverige. Över 5,5 miljoner i 42 länder är den senaste totalsiffran från i våras.
Genom fyra böcker får vi följa Elena och Lili, som växer upp i i fattiga arbetarfamiljer i 1950-talets Neapel. Från barndomen till ungefär 60-årsåldern. Vänskapen pendlar upp och ned genom hela livet.
HBO gör en tv-serie på totalt 32 avsnitt, åtta per bok. Här på filmfestivalen har de två första avsnitten av ”Min fantastiska väninna” haft världspremiär.

”Riktigt jäkla bra”

Det är förstås svårt att bedöma en tv-serie efter bara två avsnitt. Men på en filmfestival, där filmer och annat ständigt krockar med varandra, var det knappt någon som lämnade en fullsatt Salle Darsena. Och de flesta satt kvar under rekordlånga eftertexter, för att få se ytterligare scener ur kommande avsnitt.
Och det var bra. Riktigt jäkla bra. Man sögs direkt in i berättelsen. Nästan lite italiensk neorealism. Eller som när ”Cinema Paradiso”-regissören Giuseppe Tornatore har skildrat forna tiders Italien. Ett myllrande folkliv i Neapels fattigkvarter, där två unga skolflickor, båda ovanligt begåvade, kämpar mot sina föräldrars vilja när de vill studera vidare. Våldet finns där hela tiden. Både utanför och inom familjen. Andra avsnittet slutar med en riktig cliffhanger, med ett mord, där en av flickorna tycks veta mer än hon borde göra.
Och Elisa Del Genio och Ludovica Nasti, som valdes ut bland 9 000 barn, är mer uttrycksfulla än de flesta barnskådespelare man har sett.
Mycket talar för att Ferrante-serien är en blivande tv-klassiker.

Publicerad: