U21-stjärnorna vill få chansen att spela OS: ”Hade varit jätteroligt”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

FALKENBERG. U21-EM 2019 ligger inom räckhåll. Det ser värre ut med OS-spel 2020.

Sverige tackar nej till en eventuell OS-plats om turneringen inte spelas på Fifadatum.

– Synd. Det är bra för oss yngre att uppleva ett OS, säger Joel Asoro, 19.

För knappt två veckor sedan avslöjade Sportbladet att Sveriges olympiska kommitté och Svenska fotbollförbundet kommit överens om att tacka nej till en eventuell plats i OS-fotbollen om Blågult kvalificerar sig – om turneringen inte spelas på Fifadatum.

När Sveriges U21-landslag 1–0-besegrade Ungern på fredagskvällen tog de ett stort steg närmare EM-slutspelet i Italien och San Marino nästa sommar.

De fyra främsta lagen där kvalificerar sig för en plats vid OS i Tokyo 2020.

Sportbladet pratade med flera av U21-spelarna om situationen och de var väl medvetna om beslutet som tagits nu sedan Sverige tvingats skicka en C-uppställning till OS i Brasilien 2016 när 50 spelare och deras klubbar tackade nej till att släppa spelare när turneringen spelades samtidigt som ordinarie seriespel eller försäsonger pågick.

”Häftigt äventyr”

– Det är klart man hade velat spela i ett OS, det är ett häftigt äventyr, säger Vejles och U21-landslagsanfallaren Gustaf Nilsson.

– Först och främst ska vi ta oss till EM, sedan får vi se om vi kan klara en OS-plats. Det är nog inte mycket vi kan göra för att övertyga de som bestämmer att OS ska spelas på Fifadatum, säger Nilsson med ett snett leende.

Swanseaforwarden Joel Asoro är ännu tydligare i uppfattningen:

– Det hade varit jätteroligt att få vara med i ett OS. Men vi får se vad som händer. Blir det så att Sverige släpper en OS-plats så får vi ta det. Man får inte alltid som man vill som fotbollsspelare.

– Att vara med i OS hade varit bra för oss yngre spelare men även för ungdomar som spelar fotboll och ser OS på tv, säger Asoro.

Liten chans komma överrens

Enda garanterade räddningen för Blågult deltagande vid en OS-kvalificering är om Internationella olympiska kommittén och Fifa kan komma överrens om att OS-turneringen ska spelas på så kallade Fifadatum när alltså klubbarna är tvingades att släppa iväg spelare som blir uttagna.

Något som klubbarna är emot och dessutom vill sannolikt inte Fifa och Uefa låta de egna turneringarna VM och EM få konkurrens via stjärnfyllda lag vid fotbollen i OS.

Förre Malmö FF-spelaren Mattias Svanberg, numera i Bologna, säger:

–Det är svårt att ta ställning till OS-spel. Det beror på hur situationen ser ut i klubblaget. Även om ett OS är något stort så är det inte ett mästerskap som VM eller EM. Men det är ett äventyr, säger mittfältaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.