Clinton förolämpar Trumpanhängare

Av: Joakim Magnå, TT-Reuters

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

Den amerikanske presidentkandidaten Hillary Clinton delade ut en rejäl rallarsving mot sin rival Donald Trumps anhängare under ett insamlingsmöte i New York på fredagen.

– För att generalisera grovt så kan man stoppa hälften av Trumps anhängare i vad jag kallar en korg av "deplorables", sa hon.

Uttalandet skapar ilska i Trumplägret.

Ordet kan översättas med "förtappade" eller "bedrövliga". Denna skara består enligt Hillary Clinton av rasister, homofober, sexister, främlingsfientliga och islamofober.

– Och tyvärr, det finns sådana människor och han har lyft fram dem. Han har uppmärksammat deras sajter, som brukade ha 11 000 besökare men som nu har 11 miljoner. Hans tweetar och retweetar offensiv, hatisk och småaktig retorik, sa hon.

Hillary Clinton fortsatte med att kalla den kategorin Trump-anhängare "oförbätterlig" och "inte amerikansk", rapporterar CNN.

Den andra hälften av Donald Trumps anhängare består av medborgare som desperat vill se förändring, och känner sig svikna av regeringen, enligt den demokratiska kandidaten. Hon tycker att hennes anhängare ska sympatisera med den gruppen.

Trumpkampanjen slår tillbaka

I Trumpleden tog det hus i helvete.

– Vad som verkligen är bedrövligt är inte bara att Hillary Clinton gjorde ett oförlåtligt misstag framför rika givare och att reportrar råkade plocka upp det, utan att Clinton avslöjade hur lite respekt hon har för alla hårt arbetande män och kvinnor i USA, sa Donald Trumps rådgivare Jason Miller.

Även den republikanske kandidatens kampanjchef, Kellyanne Conway, har kommenterat.

"En dag efter att ha lovat att vara ambitiös och upplyftande, förolämpar Hillary miljontals amerikaner", skriver hon på Twitter och fortsätter:

"Hillary, lägger folk i 'korgar', och förtalar dem genom att erkänna att de efter åtta år 'längtar desperat efter förändring.'"

SE OCKSÅ

Clinton: ”Tyvärr finns det sådana människor”

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

Publicerad: