Skandalkirurgen Macchiarini sparkas

Publicerad:
Uppdaterad:

Forskning. Kirurgen Paolo Macchiarini får sparken från Karolinska institutet (KI). Hans kontroversiella forskning kring kostgjorda luftstrupar, som kostat flera människor livet, är den främsta orsaken.

Beslutet fattades på ett möte som personalansvarsnämnden på Karolinska institutet höll på onsdagen.

Som grund för beslutet anges att Paolo Macchiarini, som var anställd på KI som forskare, lämnat oriktiga uppgifter i de cv han lämnat in till institutet och att han visat "oaktsamhet i forskning".

Enligt Karolinska institutets personaldirektör Mats Engelbrektson är det "omöjligt" att ha "något som helst samarbete med Paolo Macchiarini".

TT: Får han gå med omedelbar verkan?

– Vi har inga andra kommentarer än det som står i pressmeddelandet, säger pressekreteraren Claes Keisu.

"Adekvat"

Paolo Macchiarini och hans kollegor vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset trodde att det gick att skapa fungerande luftstrupar av plaströr som hade doppats i en lösning med stamceller från benmärgen. Till följd av detta har flera patienter dött, var av två dog efter att ha fått nya "luftstrupar" på Karolinska universitetssjukhuset.

I maj förra året kom den externe utredaren Bengt Gerdin fram till att Paolo Macchiarini hade gjort sig skyldig till forskningsfusk, misstankar som den dåvarande rektorn Anders Hamsten friade Macchiarini ifrån i augusti.

– Det var adekvat att han fick sparken, säger Bengt Gerdin.

TT: Dröjde det för länge?

– Jag tycker det är bra att vi har en arbetsrätt som gör att man tänker till två gånger innan man sparkar någon, även om jag kan tycka att det tog lite väl lång tid. Men att det görs på ett omsorgsfullt sätt är viktigare än att det går fort.

"Förförda"

TT: Hur kommer det sig att några av landets främsta hjärnor trodde att det gick att skapa en fungerande luftstrupe med hjälp av ett plaströr som doppas i en lösning med stamceller?

– Det är fråga som väldigt många ställer sig. Jag frågar mig själv det, men har inget bra svar. Jag tror att folk blev förförda och så tror jag det handlar om gruppdynamik, säger Bengt Gerdin.

Efter att filmaren Bosse Lindquists dokumentär "Experimenten" visades på SVT avgick den före detta rektorn Anders Hamsten samt två nära medarbetare i Karolinska institutets ledning.

TT

Publicerad: