Tog cannabis mot smärtan – döms

Av: Björn Berglund

Publicerad:
Uppdaterad:

Trafikskadade Andreas Thörn förlorade i hovrätten

1 av 3

Andreas Thörn odlade och använde cannabis för att lindra sina svåra smärtor.

Nu döms han av Svea hovrätt för narkotikabrott.

– Jag vill kunna leva ett normalt liv utan att vara kriminell, säger han.

Andreas Thörn, 37, bröt nacken i en mc-olycka när han var 15 år och är förlamad och rullstolsburen sedan dess. För att lindra sina smärtor och sin ångest har Thörn odlat och använt cannabis – marijuana – för eget bruk. Enligt Thörn är cannabis det enda preparat som hjälper.

I somras åtalades Andreas Thörn i Västmanlands tingsrätt – men friades då från brottsmisstankarna. En oenig tingsrätt gick på Thörns linje om att han tillämpat nödrätt för att värna sin hälsa.

”Aldrig brutit mot lagen förut”

Men åklagaren valde att överklaga och nu går hovrätten emot tingsrättens beslut och dömer Andreas Thörn till villkorlig dom och dagsböter på sammanlagt 11 700 kronor.

– Det är en stor besvikelse så klart, jag hade hoppats att hovrätten skulle gå på tingsrättens bedömning, säger Andreas Thörn till Aftonbladet.

Samtidigt har han förståelse för att han brutit mot lagen.

– Jag gjorde ett aktivt val och det står jag för. Jag har haft en dialog med min läkare och har kollat på alternativ och jag ville inte göra något olagligt. Jag hade aldrig brutit mot lagen förut, men jag befann mig i en situation där jag inte hade några alternativ. Jag vill kunna fortsätta leva ett normalt liv utan att vara kriminell, säger han.

”Inte akut nog”

Hovrätten menar i sitt beslut att det inte är upp till domstolar att bestämma vilka narkotiska preparat som får användas som medicin och menar att Thörns situation inte är tillräckligt akut för att fria honom från brottsmisstankar.

– Hans tillstånd är inte akut i det avseende som lagstiftaren tänkt sig för att en nödsituation ska anses föreligga, säger tillförordnade hovrättsassessorn Marcus Karlberg.

Men Andreas Thörn hävdar att han fortfarande befinner sig i nöd. Sedan han tvingades sluta med cannabis för ett år sedan har flera av hans besvär kommit tillbaka.

– Jag har extrem smärta och jag har haft mångåriga bekymmer med kronisk protatainflammation. Nu är den på väg tillbaka och orsakar mycket bekymmer. Alla i min omgivning märkte tydlig skillnad på mig när jag började med cannabis, säger han.

Tänker överklaga

Nu tänker Andreas Thörn gå vidare och överklaga hovrättens dom till Högsta domstolen.

– Det blir första steget. Samtidigt hoppas jag att få licens från Läkemedelsverket att ta Bediol (cannabisbaserat läkemedel), men avslår de min ansökan har jag inget val än att fortsätta. Jag kastar bort år av mitt liv när jag vet att det finns ett sätt att förbättra min situation.

Andreas Thörns fall har rönt stor uppmärksamhet, bland annat i en debattartikel hos Aftonbladet om cannabis i medicinska syften.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN