Solo stängs av efter attacken mot Sverige

avEmelie Fredriksson, Martin Tolén, Hampus Hagman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Hope Solos utspel mot Sverige uppmärksammades stort.

Nu straffas också den amerikanska stjärnan för att ha kallat Blågult för "ett gäng fegisar".

Målvakten stängs av från landslaget i ett halvår – och får sitt kontrakt avslutat.

"Oacceptabelt uppförande från en landslagsspelare", meddelar det amerikanska förbundet.

Hope Solo var arg efter strafförlusten mot Sverige i OS-kvartsfinalen och hennes ordval väckte stora reaktioner.

– Jag tycker att vi mötte ett gäng fegisar. Jag tror inte de går längre i turneringen, sa hon bland annat.

Efteråt gick hon ut och förklarade att orden var tagna ur sitt sammanhang, men att hon höll med om att hon är en dålig förlorare.

Men uttalande får konsekvenser för stjärnan.

"Inte i nivå"

I natt, svensk tid, meddelade det amerikanska förbundet att man stänger av 35-åringen från landslaget i sex månader, med start omedelbart.

"Oacceptabelt. Uppförandet är inte i nivå med det som vi kräver från en landslagsspelare. Bortom arenor och resultat så handlar OS om fair play och respekt", säger förbundets ordförande Sunil Gulati enligt AP.

Solo var så sent som i början av 2015 avstängd från landslaget efter att Solos man kört rattfull när hon var i bilen, och kan nu inte tas ut i landslagstruppen förrän i februari igen.

"Med tanke på tidigare incidenter med Hope, tillsammans med samtal vi haft med henne, tycker vi att detta är en lämplig disciplinär åtgärd", säger Gulati.

Kan lämna klubblaget

Även Solos kontrakt i den inhemska ligan via förbundet, där hon till vardags spelar för Seattle Reign, rivs.

Solo får tre månadslöner som avslut på kontraktet, men kan trots allt spela för Seattle som en ”stjärnspelare” utanför lönetaket.

”Representanter från Seattle Reign vill inte kommentera ärendet just nu, men säger att de talar med Hope och företrädare från amerikanska fotbollförbundet”, kommenterar klubben Solos avstängning enligt SB Nation.

Solo ledsen

Solo har kommenterat avstängningen via sociala medier och skriver att hon är ledsen.

”Jag har dedikerat mitt liv till amerikanska landslaget i 17 år och gjort jobbet som elitidrottare på det enda sättet jag vet – med passion, kontinuitet, och med hänsynslös bestämdhet att bli den bästa målvakten i världen. Jag skulle inte kunna vara den spelaren jag är utan att vara den person jag är, även när jag inte har tagit de bästa besluten eller sagt de rätta sakerna”, skriver hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM