ÅSIKT

I opposition ser ni plötsligt klyftorna

avKristofer Forssblad-Olsson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från Socialdemokraterna om integration

Till skillnad från Moderaterna som vill skapa en ny låglönesektor med sänkta löner så arbetar vi för att Sverige fortsatt ska kunna konkurrera med kompetens, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad i en replik till sin moderate kollega.

REPLIK. Vi Socialdemokrater utvecklar den svenska modellen för ett samhälle som håller ihop. Vi vet att en stark generell välfärd och en schyst arbetsmarknad med fler jobb är vägen till ett starkare Sverige. Med den socialdemokratiskt ledda regeringen går 120 000 fler till jobbet och fler anställs i skola, vård och äldreomsorg. Och vi vill mer. Med breda reformer arbetar vi mot klyftorna som tillåtits växa i Sverige, genom att lyfta alla istället för ett fåtal.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen tar ansvar för den utmaning som Sverige befinner sig i efter förra höstens flyktingsituation. Regeringen satsar nu på åtgärder för kortare vägar till arbete för nyanlända med snabbspår, utbildning och validering av kunskaper för att matcha kompetensbehoven på arbetsmarknaden.

Till skillnad från Moderaterna som vill skapa en ny låglönesektor med sänkta löner så arbetar vi för att Sverige fortsatt ska kunna konkurrera med kompetens. 

Moderaterna pratar yrvaket om klyftorna i Sverige som under deras åtta år förvärrades – trots att de i valrörelsen 2006 gjorde ett nummer av att prata om utanförskap. I stället tillät den moderatledda regeringen antalet utsatta områden att öka kraftigt. Det är också slutsatsen när de presenterade sin egen granskning som visar att områdena Tobé själv hänvisar till ökade med 25 procent under deras tid i regeringen.

Det är tydligt att samhällsklyftorna blir synliga för Moderaterna när de är i opposition.

När regeringen nu investerar i det gemensamma samhällsbygget lägger de borgerliga partierna i stället fram förslag om skattesänkningar på nästan 80 miljarder kronor. Det är inte att ta ansvar för Sverige.

Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S)

ARTIKELN HANDLAR OM