Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Naome flydde till Sverige på grund av sin sexuella läggning – nu hjälper hon andra

Publicerad:
Uppdaterad:

”Jag är fri nu men jag vill fortsätta vara en passionerad aktivist”

1 av 4 | Foto: PERNILLA WAHLMAN
”Folk kastar sten och skriker saker efter dig och du kan knappt få ett jobb”, beskriver Naome vardagen som homosexuell i Rwanda. I Uganda kom det att bli mycket värre.

GÄVLE. Tvåbarnsmamman och HTBQ-aktivisten Naome Ruzindana tröttnade på att dölja sin homosexualitet och kom ut som lesbisk i östra Afrika.

Priset: social utfrysning, dödshot och misstro.

När hennes bästa vän mördades sökte hon asyl i Sverige och i dag jobbar hon för att hjälpa andra som blir förföljda på grund av sin sexuella läggning.

Naome växte upp i Rwanda och försökte länge mörklägga sin homosexualitet. Hon var anställd på bank men jobbade även aktivt med mänskliga rättigheter och HBTQ-frågor.

– Att vara lesbisk i Rwanda innebär att du blir hatad. Folk kastar sten och skriker saker efter dig och du kan knappt få ett jobb.

Men när en politiker officiellt deklarerade att det inte fanns några homosexuella i landet tröttnade Naome på att vara tyst.

– Efteråt intervjuades jag av en reporter från Voice of America som frågade rakt ut om jag var homosexuell. Jag förstår inte homofobi och ville visa att vi finns, så för första gången berättade jag sanningen offentligt.

Startade organisation

Efter radiointervjun började hon företräda HBTQ-rörelsen helt öppet i olika sammanhang. Hon startade en organisation för lesbiska och framträdde ofta tillsammans med sin flickvän.

– Min hyresvärd bad mig flytta och min dotter attackerades i skolan. Det värsta var nog när mina egna bröder ville att jag antingen skulle lämna landet eller sluta använda vårt familjenamn.

När hon hotades till livet flydde hon 2007 till Uganda.

Men bara två år senare infördes en antigay-lag som innebar att alla medborgare var skyldiga att ange alla som inte är heterosexuella. Straffet var livstids fängelse eller döden och Naome utsattes som alla likasinnade för en hetsjakt.

– Det som skrämde mig mest var när min bäste vän, den kände HBTQ-aktivisten David Kato, mördades.

2011 blev Naome inbjuden till en utbildning arrangerad av RFSL och SIDA i Sverige.

I Uganda greps samtidigt hennes medarbetare och deras lokal förstördes.

– Ensam i min säng på hotellet funderade jag på hur länge jag skulle orka fly och gömma mig i andra människors hem. Om jag ens skulle överleva om jag återvände?

Sökte asyl i Sverige

Hon beslutade sig för att söka och fick asyl i Sverige.

Bakom sig lämnade hon sina två barn, flickvän och mamma.

– Det var fruktansvärt att lämna mina barn men jag såg ingen framtid för vare sig mig eller dem i Afrika.

Ett år senare fick även barnen flytta till Sverige.

– Det är jag så lycklig för. Då började mitt nya liv.

Naome är långt ifrån ensam. Varje år kommer ett antal asylsökande som berättar historier som liknar hennes. Med stöd av RFSL hjälper hon flyktingar att söka asyl och överklaga avslag.

– Många av dem blir väldigt lättade och gråter. De kanske berättar sin historia för allra första gången och öppnar upp sig för mig på ett sätt som de inte skulle ha gjort med Migrationsverket.

Historierna misstros

Under 2014 var hon involverad i 34 ärenden varav 17 fick stanna i Sverige.

HBTQ-flyktingar som söker asyl möter framförallt två problem enligt Naome.

– Det ena är att Migrationsverket ofta misstror deras berättelser eftersom de inte vet tillräckligt. Det andra är att de riskerar att trakasseras av andra asylsökande på flyktingförläggningar.

Naome brinner fortfarande för att jobba med HBTQ-frågor genom fortsatta kontakter med asylsökande, men också seminarier och utbildningar i samarbete med RFSL. Sedan hon kom till Sverige har hon också ordnat flera manifestationer för mänskliga rättigheter och mot diskriminering.

– Jag är fri nu men jag vill fortsätta vara en passionerad aktivist och kämpa för våra frågor så länge jag kan och orkar.

Annika Sohlander

Publicerad: