Översvämningar efter nytt oväder

avJulia Wågenberg

NYHETER

Tromb, översvämningar och takras efter nytt regnkaos

1 av 5 | Foto: LÄSARBILD

Kraftiga åska och stora mängder regn.

Västsverige, Skåne och Värmland har drabbats av ett nytt sommaroväder.

I Alingsås svämmade två viadukter över och ett tak rasade in över en lagerlokal.

För västsverige, inklusive Skåne och Värmland, har SMHI utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska och stora regnmängder.

Sedan tidig morgon har ovädret dragit över området. Strax efter lunch nådde det Alingsås.

– Plötsligt blev himlen helt svart, det blev så mörkt som det är på natten. Sen bara brakade det loss. Det kom en kolossal mängd vatten på väldigt kort tid, säger Rebecca Hemström.

Två av stadens viadukter blev översvämmade och två bilar fastnade.

Tak rasade samman

Delar av ett tak – femtio gånger femtio meter stort – rasade från en lagerbyggnad i Alingsås.

– Inga personer fanns under rasmassorna. Förmodligen var det vattenmassorna som var orsaken. En stor mängd hade förmodligen inte hunnit rinna undan, säger Anders Dahn, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten i Alingsås.

Lagret tillhör företaget BB Tools, som säljer verktyg och industriförnödenheter.

– Vi har haft något typ av åsknedslag i vårt centrallager i Alingsås, mer än så vet jag inte i nuläget. Det är tråkigt, nu har vi fokus på att hantera den akuta situationen, säger Mats Karlqvist, informationschef på BB Tools.

Rör sig norrut

Åskan och regnet kommer under eftermiddagen att nå Värmland, enligt meteorologen Alexandra Ohlsson på SMHI.

– Under kvällen och natten rör det sig sedan norrut. Det lämnar Värmland och tar sig in över Norge, säger hon.

På förmiddagen har det största nederbörden mätts upp i Falsterbo i Skåne.

– De har fått 10 millimeter regn, men självklart kan det ha fallit mer på andra platser där vi inte mäter. Det är också typiskt det här vädret, att det är stor skillnad på nederbörd i olika områden, säger Alexandra Ohlsson.

Tromb och

Inte bara regn och åska ställde till besvär i Västsverige i dag, rapporterar TT. I Seglora utanför Borås drog en tromb fram. Minst tolv träd knäcktes och bord och stolar for omkring i en trädgård, berättar ett ögonvittne för Borås Tidning på nätet. Även Trollhättan ska ha drabbats hårt.

Rekorddagar

Den senaste veckan har kraftig åska och stora mängder regn upprepade gånger drabbat landet. På söndagen slogs blixtrekord, med 47 901 blixturladdningar.

– Vi har riktigt varm luft öster om oss och mot västkusten kommer svalare luft från Atlanten. I gränsen mellan luftmassorna bildas åskceller, säger Alexandra Ohlsson, meteorologen SMHI.

Söndagen var också den varmaste augustidagen på 22 år.

I Härsnäs i Östergötland var det hela 34 grader, vilket är den varmaste noteringen i augusti i Sverige sedan 1992, då var det 36,2 grader i Målilla i Småland.