SD välkomnar KD-förslag om invandring

avMartin Nilsson

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
Göran Hägglund (KD).

Sverigedemokraterna kan tänka sig att stödja en Alliansregering - om Kristdemokraternas migrationsförslag vinner kraft.

– Jag tycker att det är bra att det är fler partier än vi som försöker lyfta upp de här frågorna på dagordningen, säger vikarierande partiledaren Mattias Karlsson till Svenska Dagbladet.
Något som får KD att rasa.

– Det här är bara teater, säger Johan Ingerö, pressekreterare hos Göran Hägglund, till Aftonbladet.

I en intervju med Svenska Dagbladet pratar Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson om SD:s roll som vågmästare, de inre stridigheterna i partiet och hur han ser på KD:s migrationsutspel.

Karlsson välkomnar KD:s förslag kring migrationsfrågor, som han tolkar som att partiet "problematiserar volymerna och kostnaderna för invandringen"

– Jag tycker att det är bra att det är fler partier än vi som försöker lyfta upp de här frågorna på dagordningen. Sedan återstår det att se hur mycket tyngd KD kommer att lägga bakom det här, säger han till SvD.

Karlsson öppnar samtidigt upp för att SD är beredda att avvärja budgethotet inför nästa val - om KD lägger fler liknande förslag som resten av Alliansen skriver under på.

– Men det förutsätter att det handlar om förslag som ger någon form av substantiell skillnad och att man inte kombinerar det med andra förslag som tar ut den effekten, säger Karlsson till SvD.

Samtidigt ger han en känga till KD.

– Kristdemokraterna problem är att de försöker ha ett ben i båda lägren och inte vill göra någon förnärmad.

"Det här är bara teater"

Karlssons utspel får Johan Ingerö, pressekreterare hos Göran Hägglund, att rasa.

– Våra förslag handlar om hur vi ska ta emot människor som kommer till vårt land, inte om vi ska göra det, säger han till Aftonbladet.

– Vi kan inte politiskt styra hur många människor som söker asyl i Sverige. Med tanke på IS framfart och andra händelser är det fler än vanligt just nu. Vad gäller kostnader är det en annan sak. Det är ett egenvärde att vi har en human asylpolitik, däremot inte att den kostar så mycket.

Ingerö menar att Sverigedemokraterna pratar med kluven tunga.

– För några veckor sedan hette det att andra partier måste prata med dem, annars kommer SD fälla varje budget. Nu säger de detta. Det här är bara teater.