Foto: Emma Mattsson
Oxfilé på nyårsmenyn - här med ny kryddblandning.

Kryddstekt oxfilé med jordärtskocksgratäng

5 (1 röst)

Kryddstekt oxfilé med jordärtskocksgratäng – en mör bit oxfilé är klassisk nyårsmat. Och ett perfekt sätt att visa sina kunskaper i köket. – Jag tycker det är jättegott. Här i en ny variant med en härlig kryddblandning, tipsar kocken Markus Aujalay.

Kryddstekt oxfilé med betor och portvinsvinägersky

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 700 g oxfilé bit
  • 1 msk gula senapsfrön
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 1 msk hel svartpeppar
  • 1 citron, finrivet skal
  • 3 kvistar färsk timjan, plockade blad
  • 1 kruka persilja, hackad
  • salt
  • olja, och smör till stekning
  • 2 rödbeta
  • 2 gulbeta
  • 2 polkabeta
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • salt och peppar
  • Jordärtkocksgratäng

  • 6 potatis, fast sort (stora)
  • 6 jordärtkocka, (stora)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl mjölk
  • 3 g vispgrädde
  • salt
  • Portvinsvinägersky

  • 2 dl rödvinsås, god
  • 4 msk rött portvin
  • 2.5 msk portvinsvinäger, eller rödvinsvinäger
  • 1 msk smör

Gör så här

avAftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Högtider

Jul