Lärare visade kvinnoförnedrande sexfilm – får jobba kvar

Foto: Karin Malmhav / TT
Lärare visade bisarr sexfilm för åttondeklassare.

avClara Öhrn

NYHETER

En lärare i Östersund visade sexistisk film för åttondeklassare.
Både elever och föräldrar upprördes av filmen och händelsen utreddes av skolans ledning.
Nu tillåts inte läraren undervisa i sex och samlevnad, skriver ÖP.

En lärare från Östersund har visat en film från Youtube på sexualundervisningen för elever i årskurs åtta.

Visade sexistisk film

Den tecknade filmen innehåller flera sexistiska delar. Mannen och hans stånd står i centrum, medan kvinnan är passiv som en docka. I en del av filmen onanerar mannen tills han får utlösning som han sprutar i kvinnans ansikte, sedan förklarar berättarrösten att det är viktigt att kvinnan får en tvättlapp att tvätta bort mannens DNA från kroppen med. I slutet av filmen uppmanas även killar att ta avstånd om tjejen exempelvis vill kramas efteråt, skriver ÖP.

Filmen upprörde både elever och framför allt föräldrar som hört talas om filmen, eftersom de anser att den är kvinnoförnedrande. Rektorn tog på sig hela ansvaret och startade en utredning för att gå till botten med vad som faktiskt hänt på lektionen.

Duktig och omtyckt

I utredningen kom man fram till att läraren inte säkerställt att filmen var förenlig med skolans värdegrund. Läraren, som är utbildad men saknar lärarbehörighet, jobbar just nu som vikarie och kommer inte undervisa i ämnet sex- och samlevnad mer. Läraren får dock fortsätta undervisa i andra ämnen eftersom hen beskrivs som både duktig och omtyckt.

En förälder som ÖP talat med tycker att det är bra att läraren inte längre får undervisa i sex- och samlevnad. Men anser att skadan redan är skedd. "En sån där film försvinner aldrig från näthinnan", säger föräldern.

Annorlunda utbildningar: Har du hört om dessa? 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM

Film

Youtube

Östersund