Ericsson knaprar marknadsandelar

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

Ericssons framgångar hittills inom 3G gör att företaget räknar med att ta marknadsandelar på hela telekommunikationsområdet. Det säger Mats Dahlin, chef för Ericssons mobilsystem.

- I dagsläget har Ericsson en marknadsandel på drygt 30 procent på alla globala standards på mobilsystem. Vi kommer att ta marknadsandelar med 3G. När försäljningen börjar ta fart och branschen kan börja räkna ordervärden kommer det att synas, säger Mats Dahlin till Ekonomi24.

Hela mobilsystemmarknaden väntas i år vara värd 31 miljarder dollar, enligt investmentbanken Merrill Lynch.

Hittills redovisas tagna order på 3G-system bara i antalet kontrakt. Ericsson har en ordentlig tätposition med 33 av totalt 82 kontrakt. Det ger en marknadsandel på exakt 40 procent. Många av kontrakten avser delar av näten. Hittills har 53 kompletta 3G-nät annonserats. Hi3Gs nät blir tillsammans med den del som byggs med Europolitan det femtiofjärde kontraktet. Totalt väntas cirka 90 hela kontrakt annonseras under 2001.

Nya svenska ordrar i sikte

- Vi anser att vi har mycket goda chanser att få ytterligare kontrakt i Sverige, säger Mats Dahlin. Därmed satsar Dahlin en hel del prestige på att Ericsson även kommer att få vara med på den del av Hi3Gs 3G-nät som byggs tillsammans med Europolitan, och eventuellt Orange.

- Glöm inte att notera att Ericsson fick en order från Hutchinson i Australien förra veckan. Hutchison är en viktig aktör i branschen, säger Mats Dahlin.

Mats Dahlin säger sig också ha svaret på varför det går så bra för Ericsson:

- I de utvärderingar som gjorts säger alla att vi ligger längst fram på 3G. Vi har en total styrka som global leverantör som ingen annan kan mäta sig med. Vi är tveklöst de som satsat mest forskning kring 3G. Det betalar sig nu. Hos oss får kunderna mest pris per prestanda, värde för pengarna helt enkelt, säger Mats Dahlin.

Så nu får ni tillbaka en del av alla forskningsmiljarder?

- Så kan man se det.

Mats Dahlin avböjer att lämna någon ny information kring konjunkturutvecklingen och besparingsprogrammet. Det är för nära halvårsrapporten som kommer den 20 juli.

- Men någon fara för 3G finns inte. Vi räknar med att 1,5 miljarder människor kommer att använda mobiltelefoner år 2005 och av dem kommer 1 miljard att köra mobilt internet. Klart marknaden kommer att vara oerhört stor, säger Mats Dahlin.

Sophie Nachemson-Ekwall (sophie.nachemson-ekwall@ekonomi24.se)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN