Fotbollscup ger nyanlända chansen

avTT

Foto: Mats Falck/Gottne IF/TT
En av fotbollsföreningarna som valt att engagera sig är Gottne IF.

För tredje året i rad arrangerades Tillsammans Cup av olika fotbollsföreningar runt om i Sverige för att öka möjligheten till integration.

I samband med att många asylsökande kom till Sverige under 2015 började idéerna om hur man skulle kunna hjälpa till med integrationen att flöda. Marica Määttää och Erik Englund var två av dem som började engagera sig och 2016 drog de i gång den första upplagan av Tillsammans Cup i Enskede i Stockholm.

– Vi ville ge nyanlända ett hejdundrande välkomnande och ge dem chansen att träffa nya kompisar, säger Marica Määttää.

17 föreningar

Redan andra året ökade antalet deltagande föreningar till 14 stycken och nu det tredje året deltar 17 fotbollsföreningar. Från Malmö i söder till Örnsköldsvik i norr erbjöds nyanlända möjlighet att spela fotboll under nationaldagen.

– Ambitionen är att bli en del av Sveriges nationaldag där man möter folk från olika bakgrund. Vi vill möjliggöra det, säger Marica Määttää.

En av fotbollsföreningarna som valt att engagera sig är Gottne IF, som har sin hemmaplan i en mindre by nordväst om Örnsköldsvik. Men klubbens arbete med integration började redan innan föreningen blev en del av Tillsammans Cup i fjol.

– När det kom många nyanlända till Sverige tog vi emot många i området. Vår förening hade ett lag på fallrepet men efter att ha öppnat upp verksamheten och bland annat tagit bort medlemsavgiften har vi nu gått till två fotbollslag och ett futsallag, säger Mats Falck, ordförande Gottne IF.

Fler medlemmar

Gottne IF har ökat medlemsantalet från 50 till 200 aktiva. Klubbens nystartade futsallag startade i fjol i division 2 och avancerade direkt och ska i år spela i division 1. Gottne har även ett nystartat fotbollslag i division 5. Men det ökade engagemanget har även samhällsnyttiga funktioner.

– Vi vill ta ett socialt ansvar och jobbar allmänt mycket med mångfalds- och hbtq-frågor och vill även inspirera andra att gå den vägen, säger Mats Falck.