”Är en familjetragedi”

Tre Kronor kommenterar anklagelserna mot den häktade hockeyprofilen: ”De behöver hjälp”

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

HOCKEY

KÖPENHAMN. I dag häktades den före detta Tre Kronor-stjärnan, misstänkt för grov kvinnofridskränkning. 

Nu kommenterar Tre Kronor för första gången den tragiska händelsen: 

– Jag lider med de inblandade och anhöriga. De behöver hjälp och jag hoppas att de får det, säger assisterande förbundskapten Johan Garpenlöv. 

Under torsdagen häktades en av Sveriges mest kända hockeyprofiler, på sannolika skäl misstänkt för grov kvinnofridskränkning. 

Den förre Tre Kronor-stjärnan förnekar brott.

Tre Kronor befinner sig mitt i VM-turneringen, i kväll möter de Lettland i kvartsfinal.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Uppgifterna om den tragiska händelsen har nått både spelare och ledare. 

– Jag är dåligt insatt i fallet förutom det jag har läst, då är det också svårt att kommentera vad som har hänt. När sånt här händer är det givetvis olyckligt, jag tycker synd om vederbörande parter. De behöver hjälp och jag hoppas att de får det, säger Johan Garpenlöv.

”Det är en familjetragedi”

Ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom säger så här om den uppmärksammade händelsen: 

– Jättetråkigt för familjen. Det är en tragedi, om det nu är så som han har anklagats för, det är ju ingen som är dömd än. Men det framstår som det är en familjetragedi. Jättetrist. Nu är det ingen person som har varit i vår verksamhet på många år. Vi har inga kontakt så, säger Östblom.

Hur jobbar ni från förbundet när det gäller spelare som varit i er verksamhet. Bjuder ni in dem till landskamper och håller kontakten? 

– Det är olika. Vi har ju inga spelare anställda på det sättet. Vi tar in spelare för enskilda landskamper och turneringar. Många av spelarna som slutat finns runt hockeyn och de har vi kontakt med. Men vi har inte som många företagare att vi ska göra en plan för våra anställda, eftersom vi inte har några anställda spelare på det sättet.

Johan Garpenlöv menar att stödet till spelare som avslutat karriären kan bli bättre. 

– Nu har den aktuella personen slutat, så då är man lite ensam. Jag tror det går att få hjälp, men jag vet inte hur man söker. Det finns säkert mycket att göra där. Det är nog många som famlar och försöker hitta sig själva efter hockey-karriären.

Skadar svensk hockey

Olof Östblom svarar så här på frågan om händelsen skadar svensk ishockey. 

– Det är väl aldrig bra om någon som är kopplad till ishockey eller ishockeyrörelsen blir anklagad, oavsett vilket brott det är. Det här är absolut inte bra. Samtidigt är det en enskild individ och sånt här händer även utanför ishockeyn. Tyvärr. 

Har ni från förbundet varit i kontakt med anhöriga till den anklagade?

– Det vet jag inte. 

Statistik: Så ser mäns våld mot kvinnor ut i Sverige i dag 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM