Preventivmedel för män ska börja testas

avMiriam Bratt

GODA NYHETER

Under 53 år har kvinnor och andra med livmoder tagit ett stort ansvar för att skydda sig mot oönskade graviditeter. Men nu kan det förändras när Karolinska Institutet börjar testa en preventiv salva för män efter årsskiftet, skriver SVT.

– Man kan få acne, humörpåverkan och påverkan med ökad lust, säger professor Kristina Gemzell Danielsson till Aftonbladet Morgon.

Foto: Karin Malmhav / SvD / TT / SVENSKA DAGBLADET

År 1964 fick svenska kvinnor för första gången möjligheten att lagligt ta p-piller. Men trots att det gått 53 år finns fortfarande inget motsvarande alternativ för män ute på marknaden.

– Men det går nog i dag att hämma både spermieproduktionen och ge läkemedel så att man bibehåller potensen på ett rimligt och enkelt sätt, säger Jan Brynhildsen, professor i obstetrik och gynekologi vid Linköpings universitet till SVT.

Han menar att forskningen kring ett manligt preventivmedel har pågått under 30–40 år och att det främst är ekonomiska intressen som satt stopp för utvecklingen.

Trump har dragit tillbaka medlen

Enligt professorn har de främsta finansiärerna varit varit ideella och anslagsberoende, exempelvis WHO och Population Council. Och det är USA har varit den största anslagsgivaren.

– Under både president George W. Bush och nu senast Donald Trump så har man dragit tillbaka alla medel som går till reproduktionsforskning och som kan förknippas med abort på ett eller annat sätt. Då stannar allt av, säger Jan till SVT.

Ny salva ska börja testas

Nu har dock forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm fått anslag till att driva en ny studie. I början av år 2018 ska en salva som fungerar som preventivmedel för män börja testas. Salvan ska smörjas in på axlarna varje dag och minska spermieproduktionen.

Forskarna vill ha med heterosexuella och fertila par i studien för att undersöka om salvan fungerar.

– Den här salvan innehåller både testosteronliknande hormon och gulkroppsliknande hormon som hämmar spermieproduktionen, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet i Aftonbladet Morgon.

Hon betonar även att förhoppningen är att det inte ska ta allt för lång tid innan den som använder sig av salvan blir fertil igen.

– Det vi vill med det här är att få en effektiv reversibel metod så vi kommer att följa män tills fertiliteten återkommer. Än så länge kan jag inte svara på hur lång tid det tar, men vi vill att den ska återkomma snabbt, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM