Avslöjar: Bergman ny expert i TV4

Publicerad:

SPORTBLADET

"Har börjat bygga upp en ångest"

Carl Johan Bergman tillbaka i rutan.
Foto: Bildbyrån
Carl Johan Bergman tillbaka i rutan.

Förra året la en av Sveriges främsta skidskyttar genom tiderna skidorna på hyllan. Nu tar Carl Johan Bergman ett litet steg tillbaka när han blir ny expertkommentator i TV4.

Men det är inte helt utan en viss ångest – när det kommer till hur man uttalar åkarnas namn.

– Jag får panik bara jag tänker på det, säger han till Sportbladet.

I skidspåret tog Carl Johan Bergman tre individuella världscupsegrar, VM-silver och VM-brons samt ytterligare medaljer i alla valörer i mixedstafett.

Han tillhörde Sveriges landslag i tretton år innan han la skidorna på hyllan 2014 för att få mer tid med familjen. Sedan dess har Bergman blivit pappa på nytt, och fått ett "vanligt" jobb där han försöker locka företag till ett par stugor i de noska fjällen där familjen bor.

Saknat skidskyttet det här året?

– Egentligen inte. På ett sätt skulle jag gärna ta klivet ut och tänka på något annat ibland och det är klart att man saknar gemenskapen i laget där vi pratat om allt mellan himmel och jord. Men inte tävlingsgrejen, att slippa ta ut sig – gudskelov att man slipper det!

"Får panik bara jag tänker på det"

Men helt kunde Carl Johan Bergman inte lämna sporten. Nu kliver han in i TV4:s sändningar och blir expertkommentator tillsammans med kommentatorn Johan Edlund.

– Det är väldigt spännande. Det är kul att få en liten fot tillbaka i skidskyttevärlden som varit en så stor del av ens liv. Att få stå i en studio och prata lite och delge vad man tycker och tänker, det är väldigt inspirerande. Sedan är det lite nervöst med, de heter ju en massa saker som man har noll koll på hur man uttalar.

Har du börjat träna på namnen?

– Nej nej. Jag har bara börjat bygga upp en ångest, får panik bara jag tänker på det. Vi får väl göra någon djupträning, se om Johan [Edlund] har något tips.

"Jag är rörig och dålig på namn"

Hur tror du att du kommer att vara som expert?

– När jag tittar på sport blir jag ibland väldigt passiv och tänker på djupare saker, men ibland väldigt engagerad, skidskytte engagerar ju. Jag vet inte riktigt, jag provade lite grann förut men då var jag rädd och sa knappt någonting. Jag ska försöka vara som jag är - jag är rörig och dålig på namn, så får det vara.

Förutom felsägningar av namn, något som du är nervös över?

– Nej, det kan väl inte hända så mycket egentligen. Men det kan vara svårt att följa de svenska åkarna, det är så mycket information överallt och det gäller att hitta det som är viktigt och som folket vill veta. Jag ska försöka hitta flytet och det som är lagom.

Delar på uppdraget med David Ekholm

Vad ser du mest fram emot?

– Det blir spännande för svensk del – att se hur Fredrik [Lindström] utvecklats, har han lyckats hitta ett lugn och kan skjuta lite bättre så är han med där uppe. Och det är lite spännande med alla juniortjejer, att se hur de stabiliserar sig. De kommer inte vara i toppen i år, men vi får följa deras utveckling mot OS nu i tre säsonger. Sedan är det alltid kul att följa alla som är med i toppen, Frankrike mot Norge och så någon ryss, säger Bergman.

TV4 har sändningsrättigheterna till världscupen 2015/2016 och VM i Oslo 2016.

Carl Johan Bergman delar på uppdraget som expertkommentator med David Ekholm.

Publicerad: