Blottar Götet

Av: Jenny Högström

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Poesikollektivet G=T=B=R=G vet att Bokmässan är den tuffaste tiden på året

1 av 3

Hur bär man sig åt när man bor i en stad där politikernas prio ett är att folk ska kunna gå torrskodda från en arena till en annan? Hur bär man sig åt när verkligheten, det vill säga evenemangsstaden Göteborg, hela tiden överträffar dikten? Jo, man vrider klyschorna ur händerna på dem och blottar dem i all sin absurditet. Åtminstone är det så jag alltid tänkt på poesikollektivet G=T=B=R=G. Ofta iförda färgglada slipsar har Linn Hansén, Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar framfört processade managementklyschor med inslag av räkfrossa.

I samband med att Forum för poesi och prosa fyller tio har nu G=T=B=R=G gjort en liten film. Medan staden visas från luften skanderar poeterna: ”Alla vet att här har man bara sig själv att skylla.” Alla vet också att Bokmässan/Gothia Cup/Filmfestivalen ”är den tuffaste tiden på året”. Och vilka är det som ska prioriteras? Jo, unga, gamla och medelålders: allt är utbytbart, inget betyder något.

Men filmen visar varken Poseidon eller de konferenshotell där visionerna formuleras. Den visar en skog, en led, en spårvagn och ett höghusområde.

Det är staden Göteborg långt bortom varumärket.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.