Dubbel glädje trots halv förlust

avTobias Österberg

Men herrarna föll

Foto: Bildbyrån
Stefan Olsson, ny förbundskapten för friidrottslandslaget.

En seger och en förlust. Och två badande förbundskaptener.

Men Finnkampen borde ha blivit ännu bättre för svensk del.

– Vi saknade två gånger Wissman och två gånger Mohamed på herrsidan, säger tillträdande förbundskaptenen Stefan Olsson.

Det är arrangörslandet som avgör när Finnkampen ska avgöras. I år blev det, precis som förra gången i Helsingfors, på fredagen och lördagen vilket innebär krock med Golden league.

På damsidan avstod därför Susanna Kallur från Finnkampen, på herrsidan saknades Mustafa Mohamed och dessutom kände sig Johan Wissman så sliten när han kom fram till Helsingfors att han inte kunde ställa upp.

Kanske var det där herrkampen avgjordes.

– Men det är inte bara av egoistiska skäl jag tycker att det är synd. Även för Finnkampens väl i framtiden borde det bli lördag–söndag i stället, säger Stefan Olsson kritiskt.

Diskussionen är inte ny. Men kanske fick sig det finländska förbundet den här gången en tankeställare, hoppas Olssons företrädare Thomas Engdahl. Inte minst på grund av att spjutstjärnan Tero Pitkämäki höll på att missa Finnkampen på grund av att hans plan från Zürich var försenat.

– Jag tror att de kanske föll lite på eget grepp, säger Engdahl. Det var dessutom mycket bättre publiktryck i dag än det var i går.

Doldisar

De svenska damerna hade åtta poängs ledning inför lördagen och drygade ut till seger med totalt 209,5–197,5. I herrkampen tappade Sverige ett trepoängsförsprång till en klar förlust, 193–215.

– Det var skönt med en seger i alla fall, säger Stefan Olsson efter sin debut som förbundskapten.

– Men marginalerna på damsidan blev mindre än vi trott. Det är egentligen långlöparna som räddar oss, doldisar som normalt inte får så mycket uppmärksamhet.

Finnkampen blev slutet på eran med Thomas Engdahl som förbundskapten. Han tog över efter OS i Aten och har som förbundskapten fått se sina adepter vinna guld, silver och brons totalt 24 gånger.

Ungdomsseger

I Peking tog medaljsviten tvärstopp. Men sista egentliga dagen på jobbet valde Engdahl i stället att se till de ljusa stunderna.

– Om jag måste välja en höjdpunkt blir det nog hemma-EM i Göteborg 2006. Vi hade mycket press på oss, både från er i medierna och oss själva, säger Engdahl.

– Men jag tycker att vi lyfte oss och sedan var hela atmosfären fantastiskt.

Engdahl lämnar nu över ett landslag där en generationsväxling inletts. Dessutom finns det en hel del goda tecken inför framtiden. Ungdomslandskampen, som avgjordes tidigare på lördagen, blev till en svensk utklassningsseger. Flickorna vann med 33 poäng och pojkarna med 37 före sina finländska motståndare.

– Så nu är det bara att se till att du kan föra upp dem som seniorer Stefan, avslutar Engdahl.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott