Kaffebluffen - så lurad blir du

avClara Öhrn

Trodde du att du köpt 500 gram kaffe? Då kan du ha fel.
Flera kaffeleverantörer har nämligen minskat mängden kaffe i sina paket i smyg.
– Ett otyg, tycker Jan Bertoft på Sveriges konsumenter.

Minskningen i paketen har fått kaffedrickaren Niclas Petersson att ilskna till rejält. Niklas bestämde sig för att adressera problemet i ett upprop på Facebook. Där skriver han att man får 15 koppar kaffe mindre till samma pris som tidigare. Inlägget har delats över 10 000 gånger.

– Jag upplever att det är ett trixande med vikten så att man tror att man köper ett halvt kilo kaffe fast det minskas i paketet hela tiden, säger Niclas Petersson till Aftonbladet Morgon.

Ett halvt kilo – eller 425 gram

Gevalia har sedan en tid tillbaka minskat vikten till 450 gram men Niclas häpnade när han såg att kaffejätten nu har minskat vikten ytterligare. Nu väger ”ett halvt kilo” kaffe bara 425 gram, vilket han anser är förkastligt.

– Då gick jag i taket. Fan, 425 gram, var ska det här sluta?, frågar sig Petersson.

Enligt Niclas har flera kaffeleverantörer minskat sina kaffepaket till 450 gram men Gevalia är de som minskat vikten ytterligare.

Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter, tycker att det är viktigt att man som konsument är observant när man handlar för att inte bli lurad.

– Det här är ett gammalt beprövat trick för att smyghöja priset att man sänker förpackningsstorleken, det har hänt ganska många gånger tidigare, säger Bertoft till Aftonbladet Morgon.

Utöva konsumentmakten

Han tycker också att fler ska följa Niclas exempel och utöva sin konsumentmakt genom exempelvis Facebook för att varna andra.

– Det är ett otyg att de gör på det här sättet. Det har alltid varit ett halvt kilo och jag tycker att det är bra att det blir ett konsumentuppror av det här slaget, säger Jan Bertoft.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kaffe

Facebook