Danmarks nya taktik i ölkriget mot Tyskland

avJenny Agö

Sänkningen sågas: ”Kommer aldrig kunna konkurrera”

Foto: PER BJÖRN
ÖLKRIG. Danmark sänker ölskatten för att konkurrera med Tyskland. Men handlarna sågar prisändringen: ”Kommer inte gå”

Danmark vill locka tillbaka ölkunderna från Tyskland genom att sänka ölskatten med 15 procent.

Men det räcker inte, enligt handlarna.

– Givetvis inte. Vi kommer aldrig kunna konkurrera med Tyskland, säger Robert Nilsson, säljare på Helsingörs Vinhandel.

Från och med måndag blir en öl 20 öre billigare i danska butiker. Det är en femma mindre per flak - inte tillräckligt för att kunderna ska välja Danmark före Tyskland, tror handlarna.

– Det är alldeles för lite. Öl och cider är fortfarande mycket billigare i Tyskland. Ska man ha stor fest så är det Tyskland som gäller, säger Robert Nilsson på Helsingörs Vinhandel där man uppskattar att 98 procent av kunderna är svenska.

Tyskland säljer bäst

Allt fler svenskar väljer att köpa sin billiga öl i Tyskland i stället för Danmark, visar statistik från Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning på Stockholms universitet.

Förra året kom 45 procent av den totala mängden alkohol som svenskar tar med sig hem från utlandsresor från Tyskland. 13 procent kom från Danmark, jämfört med 24 procent 2003.

När det gäller öl är den tyska försäljningen ännu mer överlägsen, 63 procent av all privatimporterad öl kom förra året från Tyskland.

Robert Nilsson har sålt alkohol till svenskar i danska Helsingör i sex år och tydligt märkt att kunderna blivit färre.

”Tomma butikslokaler”

– När jag började var det kö för att komma in i butiken och på gatan var man tvungen att armbåga sig fram. I dag ser man tomma butikslokaler i nästan varje hörn, mindre folk och en annan stämning, säger Nilsson.

En av kunderna i Helsingörs Vinhandel är Michael Lilja som ser Danmarksresan som en kombinerad nöjes- och shoppingtur.

– Jag väljer Danmark före Tyskland. Även om det kostar någon krona mer så är det en trevlig utflykt. I Danmark kan man köpa en liten mängd alkohol, äta lite gott och ta båten tillbaka, säger han.

Att sänka skatten på öl med 15 procent är en del av en ny dansk tillväxtplan som ska få både danskar och svenskar att välja Danmark före Tyskland. De nya priserna börjar gälla från och med 1 juli. Nästa år slopas också avgifterna för läsk som en del av den nya strategin.