Erik, 89, får mat som rest 37 mil

avAnnika Henning

Skolköket i Svärdsjö skulle kunna ge de gamla godare mat – för bara halva priset

Foto: henrik hansson
”bedrövligt” Erik Hjertbergs matlåda kommer från ett storkök i Lidköping. Inte för att det gör den billigare – 56 kronor portionen – eller godare. ”Den är helt smaklös. Jag känner mig som en ko”, säger Erik. Hans vårdbiträde Camilla Sparring håller med. ”Det hela är bedrövligt”, säger hon. ”19 av 20 pensionärer tycker att maten är äcklig”.

SVÄRDSJÖ. Varje dag får Erik Hjertberg, 89, mat som fraktats 37 mil.

Den är både smaklös – och dyr.

I Lidköping lagas maten.

I Ludvika packas den ner i större lådor.

I Falun portionsförpackas den och levereras till kommunens alla hörn, däribland Svärdsjö.

Då har pensionärernas mat varit ute och rest i minst fyra timmar.

– Maten är helt smaklös. Jag känner mig som en ko, som måste tugga stenhårda ärtor och okokt potatis, säger Erik Hjertberg.

”Det är bedrövligt”

Hans vårdbiträde Camilla Sparring har tröttnat på att politikerna inte agerar. Trots att flera äldre gått ner i vikt och klagar på att de får ont i magen av maten.

– Det hela är bedrövligt. Särskilt som vi har lokala skolkök som kan göra god och näringsriktig mat – femtio meter från ett av våra äldreboenden, säger Camilla Sparring.

För många pensionärer är maten dessutom alldeles för dyr. Varje portion kostar 56 kronor – utan sallad, dryck eller bröd.

Men för dem som är riktigt gamla eller sjuka, finns inget alternativ.

– När vi tog upp den här frågan lät några politiker göra en enkät. Då svarade 19 av 20 pensionärer att de tyckte maten var äcklig, säger Camilla Sparring.

Knappt halva priset

För några dagar sedan lämnade de två skolköken i Svärdsjö in en kalkyl till Falu kommun. De två köken kan leverera hemlagad mat, sallad, bröd och smör för 25 kronor per portion.

Alltså halva priset.

Men omvårdnadsnämndens ordförande Catharina Hjortzberg-Nordlund (m) menar att kommunen inte kan ta ställning till förslaget förrän i februari nästa år.

– Just nu utreder vi om det stämmer att det blir så mycket lägre kostnader och vad det skulle få för konsekvenser för resten av kommunen. Vi har ju nyligen byggt om Haraldsboköket i Falun och det är där maten ska tillagas så småningom. Den långa transporten är bara en temporär lösning.