Folkmordsmisstänkt gripen i Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Polisen har gripit en man misstänkt för folkmordet i Rwanda 1994. Han greps på torsdagskvällen vid Bromma flygplats. Den misstänkte mannen är bosatt i Gävle, enligt uppgift till TT.

Mannen greps vid 22-tiden när han kom tillbaka från en utlandsresa, säger utredningschef Anders Wretling till TT.

Den gripne är i 50-årsåldern. Polisen avslöjar inte mannens identitet, men säger att han har både svenskt och rwandiskt medborgarskap.

Wretling vill inte heller gå in i detalj på vad mannen misstänks ha gjort eller på vilken nivå i folkmordshierarkin han ska ha befunnit sig.

Häktningsförhandling väntades i Stockholm redan i dag, "ifall man hinner", enligt Wretling, annars under julhelgen.

Enligt Wretling återstår mycket arbete i utredningen, som har pågått sedan i april. Svensk polis har flera gånger besökt Rwanda.

– Vi är glada att kunna ge en tydlig signal om att Sverige inte är någon fristad för krigsförbrytare, säger Wretling.

Den misstänkte mannens advokat Tomas Nilsson biträdde på fredagseftermiddagen sin klient i ett polisförhör.

– Som du förstår kan jag inte berätta vad som sades där utom att min klient förnekar brott, säger Nilsson till TT. Det var första gången han träffade den misstänkte mannen.

Troligen kommer den misstänkte att begäras häktad vid jourdomstolen under helgen, senast på annandagen.

Ärendet är det tredje stora kända fallet sedan polisens särskilda krigsbrottskommission bildades. En bosnier dömdes tidigare i år till fem års fängelse för krigsbrott, den andre att dömas för brottet i Sverige efter Jackie Arklöv. En kosovoserbisk man misstänks dessutom för delaktighet i en massaker under Kosovokriget 1999. Dom i det målet kommer den 20 januari.

Under folkmordet i Rwanda 1994 dödades omkring 800 000 människor. Folkmordet i Rwanda utfördes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu. Offren var främst från minoriteten tutsi. De högsta ledarna döms i FN:s särskilda Rwandatribunal i Tanzania.

TT

Publicerad: