Norska stjärnan: ”Varit nere efter Tour de Ski”

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Andrea Solero / TT / NTB Scanpix
Haft en tung period, den norska stjärnan Heidi Weng.

FALUN. Norska stjärnan Heidi Weng kan fortfarande vinna den totala världscupen, men har haft en tung period efter nyår.

Hon har inte fungerat maximalt varken fysiskt eller psykiskt.

– Jag har varit nere efter Tour de Ski, säger hon.

Norska Heidi Weng fick ingen superdag i Falun på fredagen. Hon åkte ut i sprinten i kvartsfinalen.

I dag tar hon nya tag.

Mycket står på spel. Heidi Weng leder den totala världscupen och distanscupen.

Men hon är inte övertygad om att det blir seger i båda även om hon leder klart. Hon utmanas i cuperna och om pallplatserna i helgen av Ingvild Flugstad Östberg, 1289 poäng och Jessica Diggins på 1196 poäng. Mycket ska dock till för att nå mot Wengs 1430.

Seger i lördagens lopp ger 50 poäng, snabbaste tiden i söndagens jaktstart ger 50. Dessutom ger seger i totala mini-touren i Falun 200.

– Jag fruktar alla. Jag tror att jag kommer att vinna distanscupen för där är jag nästan hundra poäng före. Klarar jag det tror jag att jag börjar att grina och kommer att vara väldigt stolt över mig själv, säger hon och lägger till:

– Kommer jag till mål är jag nöjd med det också... Det är klassiskt i morgon och det är lite bättre för min del, säger hon.

Inget lyckat OS

Perioden efter Tour de Ski, som Heidi Weng, vann har varit svår. Och självförtroendet är inte på topp.

– Jag vet inte om det är både form och lite psykiskt., säger Heidi Weng.

OS blev en motgång för henne, men när trenden såg ut att vända veckan efteråt i världscupen i Finland, dröjde det inte länge innan hon blev sjuk.

– Formen började bli bra i Lahtis (efter OS) och prologen där var det bästa jag gjort i år. Sen blev jag sjuk efter Drammen och det tar tid att komma tillbaka. Det är en jäkla skit rätt och slätt. Det är så typiskt, men det är sådant som sker, säger hon.

När började den negativa trenden och vad hände?

– Efter Tour de Ski kände jag att det blev för mycket. Jag tacklade media dåligt, jag kände att jag tacklade sociala medier dåligt. Jag har haft lust att åka tävlingar för att vara med "i leken" och inte bara sitta hemma och tänka negativa tankar.

Ändå fanns det ljusglimtar in mot OS:

– Det var otroligt att jag åkte bra i Planica och Seefeld. Jag visste att det kunde gå åt både håll i OS, men det lönar sig att ha både huvud och kropp på plats. Ibland har man lite svarta dagar i livet, säger Heidi Weng.

Damernas klassiska masstart börjar 11.30 på lördagen.

Kalender: Världscupen i längdskidor 00:12
Publicerad: