Allsång på Skansen

TV4-profilen blev id-kapad – bedragaren ville gå på ”Allsång på Skansen”

avMathilde Albinsson

1 av 3 | Foto: Ola Axman
Anders Pihlblad.

TV4-profilen Anders Pihlblad har blivit utsatt för ett bedrägeri.

Någon, eller några, har stulit hans namn i en fräck kupp – för att få fyra VIP-platser till ”Allsång på Skansen”.

– Det är så otroligt kränkande att någon stjäl ens identitet, säger Anders Pihlblad.

Anders Pihlblad, 49, är ett känt ansikte efter sina många år som politisk reporter på TV4 och som programledare för ”Nyhetsmorgon”.

Nu har en, eller flera, bedragare utnyttjat hans namn – för att få VIP-platser till SVT:s ”Allsång på Skansen”. Inför ett av programmen hade fyra stolar reserverats i Anders Pihlblads namn – men TV4-profilen var själv aldrig på plats och hade heller inte planerat ett besök till Skansen just den kvällen.

– Det är obehagligt. Jag vet inte om det här är riktat mot mig, eller om det är något som har satts i system. Jag tycker det är lite otäckt, eftersom jag inte vet vad det här är för personer, säger Anders Pihlblad när Nöjesbladet når honom på telefon.

”Fyra falska typer”

I ett inlägg på Instagram beskriver Anders Pihlblad händelsen i detalj.

”Fyra falska typer, som säkert sjöng falskt också, stal min identitet för att få VIP-platser av SVT till Allsång på Skansen. På bilden ser ni skylten som markerar ’mina’ platser (flera vänner i publiken såg skylten, messade mig och undrade var jag var – jag förstod först inte vad det handlade om”, skriver han.

På bilden syns en reservationsskylt, som hänger över en tom stolsrygg. På skylten finns Anders Pihlblads ansikte och namn.

Bedragaren ska ha skapat en falsk mejladress och på så vis skickat en förfrågan om platser till SVT i Anders Pihlblads namn.

”I mejlet dras även Henrik (Anders make, reds. anm) och min familj in. Bedrägeriet lyckades alltså”, skriver han vidare i inlägget.

SVT har polisanmält

SVT har gjort en egen utredning samt en polisanmälan. Anders Pihlblad har även fått veta av polis att ärendet har lämnats vidare till åklagare.

– Vi ser allvarligt på det inträffade och har gjort en polisanmälan. SVT har blivit utsatt för ett brott, urkundsförfalskning och bedrägeri, säger Per Rådelius, projektledare för Allsång på Skansen, som inte känner till att något liknande har inträffat förut.

Hur kan SVT förhindra att något liknande händer igen?

– Vi anser att vi har bra rutiner för publikinsläpp, men självklart så har den här händelsen fått oss att se över rutinerna inför framtiden. Men vi har inte på något sätt brustit i våra rutiner.

Anders Pihlblad vet inte varför just han har utsatts, om det är en engångsföreteelse eller om det handlar om organiserat bedrägeri. Bedragarna har lämnat digitala spår efter sig och även fastnat på bild.

– Varken jag eller SVT kan säga om den personen som sitter på min plats är den som har skickat mejlet, men det finns ingen människa som sitter på den platsen som är mer olik mig, säger Anders Pihlblad till Nöjesbladet.

”Otroligt kränkande”

Anders Pihlblad beskriver också att han blivit illa berörd över att ha blivit berövad sin identitet på det här sättet.

– Jag hoppas att det bara är en isolerad händelse, någon som ville imponera på kompisarna med sjyssta platser. Men man är ju lite rädd att det här ska ha hänt fler gånger, säger han och fortsätter:

– Det är så otroligt kränkande att någon stjäl ens identitet. Nu har jag full förståelse för de som utsätts för den här typen av bedrägerier. SVT har verkligen tagit det här på allvar. Det tycker både jag och TV4 är jättebra.

ARTIKELN HANDLAR OM