Efter strejken – alla sopåkare uppges få sparken

avMaja K Nilsson

NYHETER

Efter ett och ett halvt dygn uppges de strejkande sophämtarna fått sparken från RenoNorden.

– De har sagt upp oss allihopa, säger en av sophämtarna, vilket också bekräftades av Transport som medverkade på mötet.

Men sent på eftermiddagen dementerar RenoNorden uppsägningen, men säger att de kommer vända sig till Arbetsdomstolen.

För fackförbundet Transport är allt nu högst oklart.

– Det är väldigt olyckligt om det har blivit en så här grov miss i kommunikationen, säger Maria Arkeby, presskontakt på Transport.

1 av 4 | Foto: Emil Wesolowski
Hundratals sophämtare protesterar mot arbetsgivaren RenoNorden i Stockholm.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har RenoNorden under torsdagen tagit beslut om att alla företagets sophämtare ska sparkas.

– Vi får tömma skåpen och åka hem, berättar en av de uppsagda sopgubbarna.

Förhandlingar mellan sophämtarna, arbetsgivare och fackliga organisationer har pågått sedan onsdag morgon.

Bakom beslutet om strejk ligger dels ett krav på nyckelinventering, dels ett nytt avtal som innebär lägre lön. Men någon lösning kunde parterna inte enas om.

– Vi fick bud om att vi kunde göra nyckelinventering efter arbetstid men med betalt. Men det är inte godtagbart. I och med den här nyckelinventeringen så ger vi bort värdefull kunskap, och då blir vi också lätta att sparka när vi inte godtar en lönesänkning i höst.

Det rör sig om ett 50-tal sophämtare som nu kommer att få sparken.

– Det här kommer bli ett problem, vi hämtar 55 procent av Stockholms sopor. Redan nu så ligger det sopor från i går och i dag, de har börjat ta in några entreprenörer, men det är inte hållbart.

– Vi ville jobba. Vi skulle åkt ut och hämtat soporna direkt om vi bara fått besked om att nyckelinventeringen inte skulle göras.

Förhandlingarna har avbrutits

Transportarbetarförbundet har inte stått bakom strejken som inleddes på onsdagen. Det innebär att det varit en så kallad vild strejk som är en olovlig strejk som bryter mot strejkrätten.

På torsdagseftermiddagen skriver fackförbundet Transport att förhandlingarna har avbrutits:

”De miljöarbetare på företaget Reno Norden som deltagit i de senaste två dagarnas strejk har nu avskedats. Därmed är förhandlingarna mellan Transport och arbetsgivareorganisationen Biltrafikens arbetsgivareförbund avbrutna.”

RenoNorden dementerar

Enligt Peter Ekholm, vd för RenoNorden, så har sopåkarna inte sagts upp.

– De har inte blivit avskedade men riskerar att mista sitt arbete om de inte avslutar den olagliga strejken, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Senare på eftermiddagen skickar de ett pressmeddelande där de dementerar uppgifterna om att sopåkarna är sparkade:

”RenoNorden kommer nu föra ärendet till arbetsdomstolen, vilket bland annat innebär att man kommer driva en skadeståndsprocess samt påbörjar processen som kan innebära avsked om den olagliga strejken fortsätter. Vi har fått indikationer att miljöarbetarna och media tror att de redan nu har blivit avskedade men det dementerar RenoNorden.”

För fackförbundet Transport är det nu förvirrat.

– Det är väldigt olyckligt om det har blivit en så här grov miss i kommunikationen, säger Maria Arkeby, presskontakt på Transport.

Är er uppfattning att sopåkarna fått sparken?

– Det är högst oklart nu. Vi hade först uppgiften om att de fått sparken och att det var det vi skulle förhålla oss till, sedan några timmar senare så är det helt andra besked.

ARTIKELN HANDLAR OM