Wallberg: "Vägrade ta av mig kläderna"

Publicerad:
Frida Wallberg berättar om sexismen och bilderna hon skäms för i sin nya självbiografi – ”Alltid lite till”.
Frida Wallberg berättar om sexismen och bilderna hon skäms för i sin nya självbiografi – ”Alltid lite till”.

SPORTBLADET

Frida Wallbergs boxningskarriär avbröts efter en hjärnblödning.

Med distans till sporten berättar hon nu om sexismen som förföljde henne genom karriären.

– Jag behövde pengarna och valde att hålla en god ton, skriver hon i kommande självbiografin "Alltid lite till" som Expressen tagit del av.

Frida Wallbergs karriär avbröts plötsligt i och med en hjärnblödning hon drabbades av efter att ha blivit knockad i en match.

Tre år senare ger hon nu ut självbiografin "Alltid lite till" som hon skrivit tillsammans med Expressens Malin Jonsson.

I boken berättar 33-åringen bland annat om det utbredda sexismen inom proffsboxningen och om tiden i Danmarks legendariske promotor Mogens Palles stall.

Wallberg la då sina egna värderingar åt sidan.

"Såg oss som vackra smycken"

"På många sätt såg han oss som vackra smycken att visa upp för publiken före herrmatcherna. Min proffsdebut promotades med affischer där jag stod bakom min stallkompis Alexandra Matheus och höll för hennes nakna bröst med mina boxhandskar. Jag avskydde det. Jag hade sådan ångest över de där bilderna," skriver hon i boken", enligt Expressen.

Wallberg berättar att Palles såg boxning för kvinnor som en underhållning för män. Den svenska boxaren utsågs även till Sveriges sexigaste kvinna av Café som ville ta lättklädda bilder på henne i boxningsmiljö och hon fick liknande förfrågningar av Slitz.

"Men jag vägrade klä av mig inför kameran", skriver Wallberg i boken.

"Äcklades"

Wallberg berättar att det var en kamp att bli sedd för sina idrottsliga prestationer och om problemen med de manliga sponsorerna som ofta inte nöjde sig där.

"Det var en affärsmässig relation på ytan och sedan en desperat jakt – sms, telefon samtal, presenter – efter en privat relation när ingen annan såg. Minst av allt deras fruar och flickvänner. Jag visste inte hur jag skulle hantera dem. Helst ville jag bara bryta avtalen. Men jag behövde pengarna. Jag valde att hålla en god ton. Jag äcklades av att inte kunna satsa på min sport utan att någon man skulle blanda in en massa känslor och relationsskit," skriver hon enligt Expressen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN