Över 100 spelare kan lämna Premier League

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

EU-uttågets konsekvenser på fotbollen

Foto: TT

Storbritannien har röstat för att lämna EU.

För Premier Leagues del innebär det att över 100 spelare kan tvingas lämna.

I dagsläget uppfyller de nämligen inte kriterierna för ett arbetstillstånd.

Redan i april skrev Sportbladet om vilka följder Storbritanniens folkomröstning skulle kunna få på fotbollen. Valresultatet, där Storbritannien röstade för att lämna EU, innebär att mer än 100 spelare kan tvingas lämna Premier League.

– Att lämna EU kommer att ha betydligt större effekt på fotbollen än vad folk tror. Vi pratar om att halva Premier League kommer att behöva arbetstillstånd. De kortsiktiga följderna hade varit enorma men det går att argumentera för att det på lång sikt kommer att tvinga klubbar att koncentrera på lokala talanger, har agenten Rachel Anderson tidigare sagt.

”Övergångssummorna kommer öka”

Brittiska Telegraph har gått igenom vad omröstningen kan komma att få för konsekvenser på Premier League. För att i dag få arbetstillstånd som icke-EU-spelare krävs det att du har spelat en viss procentuell insats av ditt lands landskamper under den senaste tvåårsperioden (se faktaruta). Storbritanniens uttåg ur unionen innebär att reglerna tillämpas på alla icke-brittiska spelare. Bland de mer än 100 spelarna som i nuläget inte når upp till kriterierna, och därmed inte beviljas arbetstillstånd enligt nuvarande regelverk finns bland annat Dimitri Payet, N’Golo Kanté och Anthony Martial.

– Klubbar kommer begränsas till att köpa högkalibriga spelare från EU-länder som befinner sig högt på FIFA-rankningen. Om Premier League är begränsad till dessa spelare kommer det öka värdena, i form av övergångssummor och löner, för att kunna värva beprövade och etablerade EU-spelare. En av baksidorna kommer vara att man missar uppåtgående talanger, förklarade Dr Babatunde Buraimo innan omröstningen.

Experter förutser undantag

Det är inte enbart etablerade EU-spelare som kan drabbas. Många utomeuropeiska spelare har dubbelt medborgarskap, vilket gör att de i dag kan flytta till Premier League utan att uppfylla landslagskriterierna. Även ungdomsspelare som i dag kan flytta fritt mellan länderna kan komma att beröras av omröstningen. I dag kan brittiska spelare nämligen plocka in EU-spelare i åldern 16-18 år, vilket exempelvis varit fallet med Hector Bellerin och Adnan Januzaj.

Men kanske kan det bli så att Premier League överhuvudtaget inte berörs av omröstningens resultat. Flera experter har förutsett att för fotbollsspelare kan ett undantag, likt i Norge och Schweiz, göras kring arbetstillståndet. Om det däremot blir restriktioner och hårdare regler menar Dr Gregory Ioannidis att det är otroligt att några effekter sker inom de kommande två-tre åren.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.