Sjarapova fast i dopningtest

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Tennisstjärnan har åkt dit för samma substans som Aregawi

1 av 2

Maria Sjarapova har åkt fast för dopning.

Tennisstjärnan berättar att det handlar om meldonium – som hon ska ha tagit under tio års tid.

Enligt 28-åringen visste hon inte om att substansen nyligen dopningsklassats.

– Jag fick ett mejl från Wada den 22 december om förändringarna på listan men jag klickade inte på den länken, säger den förra världsettan.

Sjarapova under presskonferensen i Los Angeles.
Foto: AFP
Sjarapova under presskonferensen i Los Angeles.

Det var bara en vecka sedan det uppdagades att den svenska friidrottsstjärnan Abeba Aregawi åkt fast i ett dopningstest.

Det handlade om substansen meldonium, som blev dopningklassat så sent som vid årsskiftet efter att ha varit på Wadas bevakningslista hela fjolåret.

De senaste dagarna har det framkommit att flera idrottare testats positivt för substansen och på månadgen kom ett stort chockbesked när tennisstjärnan Maria Sjarapova erkände dopning på en presskonferens i Los Angeles.

Ryskan berättade att hon tagit substansen i tio års tid för 'hälsoproblem'.

"Svikit min sport"

– Jag tar fullt ansvar efter ett stort misstag och ber om ursäkt. Jag har svikit mina fans och jag har svikit min sport som jag älskar så djupt, säger Sjarapova.

Men någon koll på att meldonium förbjudits ska ha hon inte ha haft, menar hon själv.

– Jag blev sjuk väldigt ofta och led brist på magnesium. Vi har diabetes i familjen och tecken tydde på att jag hade det. Det (meldonium) var en av medicinerna, bland flera, jag fick, säger Sjarapova.

– Jag visste inte att det blivit förbjudet. Jag fick ett mejl från Wada den 22 december om förändringarna på listan men jag klickade inte på den länken, säger Sjarapova på presskonferensen.

28-åringen testades positivt den 26:e januari, under Australian Open, som är den enda turneringen som den sjunderankade spelaren spelat i år.

– Jag vill inte sluta min karriär på det här viset och hoppas på en andra chans, säger Sjarapova på presskonferensen.

"Kom som en liten bomb"

På söndagen aviserade tennisstjärnan att hon skulle hålla en presskonferens för att "berätta något stort". Många trodde då att det handlade om att den skadeförföljda spelaren skulle avsluta karriären.

Den tidigare svenska elitspelaren Sofia Arvidsson, 32, var en av dem som överraskades av beskedet.

– Det här kom som en liten bomb. Även om någon säger till dig vad du ska ta är det du själv som stoppar det i munnen. En sådan här sak är total katastrof för alla karriärer. Det går inte att säga något om det. Man kan känna lite med henne om det var ett misstag, säger svensken.

Tillsvidare avstängd

Sjarapova är tillsvidare avstängd, från och med i helgen, av det internationella tennisförbundet, ITF, medan utredning pågår. Wadas talesperson Ben Nichols säger att man inte kommer ge några fler kommentarer innan ITF tagit ett beslut. Därefter kan Wada, beroende på beslutet, välja att överklaga till Idrottens skiljedomstol, Cas. Straffet kan bli allt från en fyra år lång avstängning till minimal bestraffning utan avstängning om man tror att det var ett 'ärligt misstag'.

Det ryska förbundets ordförande Shamil Tarpshchev har sin åsikt klar - och beskriver det hela som nonsens.

– Jag tror att hon kommer spela OS. Men vi får se hur det utvecklas sig, säger han till ryska nyhetsbyrån Tass.

Publicerad:

LÄS VIDARE