Kris: "Svårt att bara ställa om"

INRIKES

Brott. Leif Axmyr, den person som har suttit längst i svenskt fängelse, har frigivits. Nu får han hjälp av Kris för att återanpassa sig till samhället.

Den nu 77-årige Leif Axmyr, dömd för två mord på 1980-talet, har släppts ur fängelset. Axmyr hämtades från anstalten i Halmstad av personal från Kris, Kriminellas revansch i samhället.

– Det är en stor dag för honom. Han muckade senast 1981 och kom inte ihåg hur det kändes. Han har suttit sedan 1982. Det är tragiskt, säger Paul Barath, verksamhetsledare på Kris och Leif Axmyrs mentor.

Återanpassning till samhället

Nu väntar en tid med lugn och ro. Men så småningom startar ett hårt arbete för att hjälpa Leif Axmyr att komma tillbaka till ett vanligt liv. Han kommer att bo på ett av Kris boenden och få hjälp av dem med återanpassningen.

Återfallsförbrytaren Axmyr har suttit 34 år i fängelse, mer än någon annan livstidsdömd i Sverige någonsin.

Han dömdes 1982 till livstids fängelse för mordet på sin före detta flickvän och hennes nye man med kofot och kniv. Attacken beskrevs av tingsrätten som "totalt hänsynslös". Efter attacken satte han eld på lägenheten.

– Det är jättesvårt att bara ställa om. Vi kommer att få lägga ner mycket tid. Det handlar om att lära sig socialt beteenden, vara ute bland folk, göra bankärenden och hur en mobiltelefon fungerar, säger Paul Barath.

Villkorlig frigivning

Han har under sin fängelsetid dömts för flera brott som olaga hot, narkotikabrott och bestickning.

År 2013 omvandlades livstidsstraffet till tidsbestämt straff på 51 år. Axmyr bedömdes då som lugnare efter att han diagnosticerats som bipolär och medicinerats. Dessutom fanns då en detaljerad utslussningsplan.

Enligt principen för villkorlig frigivning släpps Leif Axmyr när han nu har avtjänat två tredjedelar av straffet.

TT