Ny mätning: Clinton leder över Trump

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Har ett förkrossande övertag bland unga, kvinnor och afroamerikaner

1 av 2

Donald Trump åker på en opinionssmocka – lagom till Republikanernas konvent.
I en ny mätning får rivalen Hillary Clinton stöd av 46 procent av väljarna.

Men den förra utrikesministerns marsch till Vita huset kan störas av mejlskandalen.

Foto: MARY ALTAFFER / AP

På måndagskvällen, svensk tid, inleds Republikanernas konvent i Cleveland. Under mötet ska delegaterna besluta vem som ska bli partiets kandidat till presidentposten i höstens val. Med all sannolikhet kommer valet att falla på fastighetsmogulen Donald Trump.   

Populär bland unga och kvinnor

I väljaropinionen är dock motigt för Trump. I en mätning från NBC News och Wall Street Journal får han stöd av 41 procent av de tillfrågade. 46 procent uppger att de vill se Demokraternas troliga kandidat Hillary Clinton som USA:s nästa president.

Bland kvinnor, unga och afroamerikaner är Clintons övertag ännu större än så. I den sistnämnda gruppen får den förre utrikesministern stöd av 84 procent av väljarna. Motsvarande siffra för Trump är sju procent. Hos vita män är dock stödet för fastighetsmiljardären större än för Clinton.

Mejlskandalen viktig fråga

Opinionssiffrorna för Hillary Clinton har varit stabila under de senaste veckorna. Detta trots att hon har fått hård kritik för att ha använt sin familjs privata mejlserver for officiell kommunikation under sin tid som utrikesminister.

Mejlskandalen har utretts av FBI, som konstaterar att Clinton hanterat hemliga uppgifter ”extremt vårdslöst”. Utredningen lämnades över till justitiedepartementet i början av juli. Rekommendationen från FBI blev att åtal inte bör väckas.

Men mejlhanteringen är ändå ett bekymmer för Clinton. Mer än hälften av de tillfrågade i undersökningen svarar att frågan är en viktig faktor i valet mellan de olika kandidaterna.

– Frågan om Clintons karaktär och ärlighet är viktiga hinder, säger Fred Yang, opinionsexpert som utformat undersökningen, till NBC News.

På måndag om en vecka inleds Demokraternas konvent i Philadelphia. Då väntas Hillary Clinton väljas till partiets presidentkandidat.

Hård bevakning

Republikanernas konvent i Cleveland omgärdas av ett stort säkerhetspådrag. I samband med att mötet öppnar hölls en stor demonstration. Många befarade att våldsamheter skulle bryta ut när ett 40-tal olika organisationer samlades i staden för att protestera mot Donald Trumps politik. Demonstrationen avlöpte dock lugnt.

Publicerad: