Bert Karlsson anklagar ESC-juryn för att vara politisk

avTerese Ekelöw

”Det är sådan jävla skräckpropaganda”

1 av 2
Bert Karlsson.

Bert Karlsson tycker att politiken har tagit över Eurovision song contest. Han tycker att Ryssland har det bästa bidraget men tror inte att det kommer vinna på grund av landets politiska värderingar.

– De homosexuella har skapat schlagern men det innebär ju inte att de kan ställa alla villkor, säger Bert Karlsson.

Bert Karlsson, 70,  har skrivit en debattartikel för SVT med rubriken ”Därför borde Ryssland vinna Eurovision song contest”. Han tycker att Rysslands bidrag är klart bäst men han tvivlar på seger. Han menar att juryn inte röstar på de bästa melodierna utan att det har en politisk agenda.

– De försöker påverka rösterna. Det är absurt. Är man med i den här tävlingen så måste ju alla vara likvärdiga, då kan man inte börja diskutera politiskt klimat. Det är ju sjukt alltså, hela den internationella juryn, säger Bert Karlsson.

Många av Eurovisionbesökarna tillhör HBTQ-communityt.

– Ja, men är det riktigt att de ska få ta hand om det och ställa de villkoren rakt av? De har gjort jättemycket för Melodifestivalen men det innebär ju inte att de kan kidnappa Melodifestivalen, säger Bert Karlsson.

”Sådan jävla skräckpropaganda”

– De homosexuella har skapat schlagern men det innebär ju inte att de kan ställa alla villkor, säger Bert Karlsson.

Han tror att juryn inte kommer att rösta på Rysslands bidrag på grund av landets HBTQ-politik.

– Ja, om man vet vilka som sitter i den där juryn. Jag har träffat dem allihopa och jag är helt övertygad om att 95 procent tillhör den rörelsen, säger Bert Karlsson.

Om Ryssland vinner kommer de att hålla Eurovision song contest nästa år. Men Bert Karlsson tror inte att deras politik kommer bli något problem.

– Om ryssarna får det kommer de naturligtvis anpassa sig. Det är jag helt övertygad om. Det är sådan jävla skräckpropaganda. Jag kan säga att ryssarna är inte värre än vad amerikanerna är ibland heller, säger Bert Karlsson.

”Blanda inte in politik”

Han tycker att vi antingen ska utesluta alla länder som inte har rätt politiska värderingar innan tävlingen, eller bortse från politik helt.

– Vi ska inte hålla på med politik i de här sammanhangen, då kan vi inte göra nånting ihop. Kina till exempel ska de få ha OS? Eller OS i Quatar?Antingen så utesluter vi de länder som inte följer de gränser vi har satt så får de inte vara med i tävlingen. Eller så accepterar man att de här länderna har olika uppfattningar om sexuell läggning och Turkiet om i princip allt som har med mänskliga rättigheter att göra.

Eurovision song contests eventchef Sietse Bakker han inte läst Bert Karlssons debattartikel.

– Jag skulle rekommendera honom att vänta med att döma juryn tills vi har visat hela resultatet av omröstningen kort efter finalen. Det är för tidigt att spekulera nu, säger Sietse Bakker.