”Ett stort jävla misslyckande”

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya uppgifterna som Aregawi – uppger att hon aldrig bott i Sverige

Foto: JIMMY WIXTRÖM

Det är mindre än en månad till inomhus-VM i friidrott.

Nu kommer uppgifter om att Abeba Aregawi ska ha lämnat felaktig information till Migrationsverket när hon ansökte om svenskt medborgarskap.

Enligt Expressen hävdar stjärnan dessutom att hon aldrig bott i Sverige.

Abeba Aregawi är ett av Sveriges största medaljhopp under inomhus-VM i Portland i mitten av mars. Men med mindre än en månad kvar till mästerskapet framkommer nu nya uppgifter i Skatteverkets utredning kring Aregwai.

Aregawi har varit svensk medborgare sedan 2012 och tillhört det svenska landslaget i drygt tre år. Men enligt Expressen ska stjärnan bland annat ha lämnat felaktig information till Migrationsverket när hon ansökte om medborgarskapet.

”Köpte grisen i säcken”

Aregawi ska dessutom ha uppgivit till Skatteverket att hon aldrig bott i Sverige, tvärtemot vad hon och hennes man samt klubben Hammarby tidigare sagt offentligt. Hammarbys chefstränare Per Synnerman som fått lämna klubben är kritisk och kallar hennes tid i Sverige för "ett stort jävla misslyckande för svensk friidrott".

– De (friidrottsförbundet) har kanske inte vetat allt men de har valt att blunda. De köpte grisen i säcken ganska hårt och i slutändan har vi bara förlorare, säger han till Expressen.

– Jag känner mig förd bakom ljuset. Det här känns inte rätt, säger Anders Albertsson, tidigare generalsekreterare för Svenska friidrottsförbundet, till Expressen.

Albertsson var inblandad i processen när Aregawi blev svensk medborgare och har bilden att 1 500-meterslöparen fortfarande bodde i landet när kontakten togs med förbundet i december 2011.

– Hela förbundsstyrelsen, som fattade beslut i den här frågan, var under tron att det här var en tjej som ville bo i Sverige och tävla i Sverige, säger Anders Albertsson.

”Ska mycket till innan man bestraffar”

Nuvarande generalsekreteraren Stefan Olsson:

– Han (Albertsson) var verkligen med i det här och jag har respekt för hans spontana känsla. Jag har inte varit lika nära "caset", så att säga. Jag får se det utifrån vårt perspektiv här och nu, men våra aktiva ska självklart följa de regler, förordningar och lagar som finns i Sverige, säger Olsson till TT under inomhus-SM i Malmö.

– Mycket av vår verksamhet vilar på att man litar på och har förtroende för varandra, säger han.

Stefan Olsson framhåller att Aregawi i slutändan har sett till att rätta till sina uppgifter till myndigheterna.

– Sedan finns det en moralisk bit också. Där vi måste se till att ta reda på vad som har hänt och hur Abeba ser på det, innan vi går vidare med det.

TT: Finns det några tankar kring om hon kan fortsätta att tävla för Sverige?

– Inte med det vi vet just nu. Vi har våra traditionella spelregler – man sköter de bitar man ska sköta helt enkelt, men det ska väldigt mycket till innan man går in och bestraffar i ett sådant läge. Vi måste få en större förståelse för situationen innan vi agerar, säger Stefan Olsson.

Nu säger förbundskapten Karin Torneklint att aregawi inte är uttagen i VM-truppen.

– Hon har inte varit hel och har inte tävlat än så hon kommer inte att tas ut till inomhus-VM. Det bestämde vi för flera dagar sedan, säger Torneklint till TV4.

Sportbladet/TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM