Polisen skickar specialenheter till Gotland

avJohanna Hellsten, Linnea Järkstig

Ilskan efter den misstänkta gruppvåldtäkten har eskalerat

1 av 2

Ilskan på Gotland efter den misstänkta gruppvåldtäkten har eskalerat.

Läget bedöms som akut och under natten och morgonen har polisen skickat specialenheter till ön.

– Jag kan bekräfta kommenderingen, säger Gert Rosvall, stationsbefäl Visby.

Foto: Malin Stenström/Helagotland

Allvarliga hot och trakasserier efter den uppmärksammade anmälan om våldtäkt i VisbyGotland har fått polisen på ön att begära hjälp från Stockholm.

– Jag kan bekräfta det men det är Stockholmspolisen som leder detta, säger stationsbefäl Gert Rosvall i Visby.

”Det är helt sjukt”

Under onsdagen släpptes de fem män som misstänktes för övergrepp på en rullstolsburen kvinna. Ilskan tilltog snabbt på nätet, mot männen men också mot polisen och åklagaren i fallet som också ska ha fått nattlig påhälsning.

– De som varit inblandade i utredningen som åklagare, polis och utredare har blivit kontaktade, säger Mikael Pettersson, RLC-befäl vid Stockholmspolisen.

– Det är de boende på ön som ligger bakom det här.

Redan under natten och tidiga fredagsmorgonen anländer polisens specialkommendering för att sätta i gång med sitt arbete som är del av en större polisinsats. Jobb som är kopplat till utredningen såväl som direkta insatser.

– Det är helt sjukt det vi ser nu, och ganska kaosigt. För det är så många personer som hotats, säger en källa om situationen.

Skickar poliser från specialenheter

Enligt källor skickar Stockholmpolisen personal med specialkompetens på våldsamma situationer, som demonstrationer och våldsamt upplopp. Det handlar bland annat om civila och uniformerade poliser från specialenheter, samt chefer över kommenderingen.

Polisen uppger att specialenheten ska stanna till mitten av nästa vecka.

– Jag kan inte säga så mycket, men det finns inte jättemånga poliser på Gotland och skulle det bli någonting så måste vi kunna hjälpa till. Det är en personalförstärkning för att möta eventuella opinionsyttringar, säger Mikael Pettersson.

De fem män som greps som misstänkta för den anmälda våldtäkten och sedan släpptes ska enligt uppgifter inte längre vara kvar på Gotland på grund av hotbilden mot dem.

Polisens presstjänst i Stockholm hänvisar i nuläget till polisen Gotland.

ARTIKELN HANDLAR OM