Här har hantverkaren Emil, 25, högklackat på jobbet

Av: Matilda Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Vill uppmärksamma skeva kvinnoidealen

Emil Andersson från Ludvika ville uppmärksamma skeva kvinnoideal genom att jobba en dag i högklackat – med att lägga golv i en lägenhet på fjärde våningen utan hiss.

– Det var förjävligt, rent ut sagt vedervärdigt, säger han till Aftonbladet.

Under årets Cannes-gala valde skådespelaren Julia Roberts att göra ett statement genom att gå barfota på röda mattan i syfte att uppmärksamma skeva kvinnoideal. Veckan innan blev en annan barfotabild viral efter att makeupartisten Nicola Gavins lagt upp en bild på Instagram på hennes väns blodiga fötter – som en protest mot att kvinnor inom vissa yrken tvingas bära högklackat.

Foto: Thibault Camus/TT/Privat
Foto: Thibault Camus/TT/Privat

Det var av den debatten – om det ojämställda i män och kvinnors förväntade sätt att klä sig – som Emil Andersson, 25, fick idén till att starta en utmaning i sociala medier.

– Jag såg bilderna på Julia Roberts och de blodiga fötterna och tyckte att det kändes väldigt fel. Tänk om man var tvungen att gå i klackar varje dag på jobbet?

Så Emil, som jobbar heltid som hantverkare men som även är komiker med eget Youtube-konto, bestämde sig för att dra igång en utmaning: ”Challenge, High heels at work”.

Sagt och gjort. Han lyckades få tag på ett par knallrosa skor med tio centimeters klack i storlek 43 och åkte till jobbet.

Foto: Emil Andersson

– Kollegorna skrattade bara och sa att jag var dum i huvudet, den vanliga jargongen. Det såg lite konstigt ut med skorna till mina vanliga arbetskläder.

Hur kändes det då?

– Det var förjävligt. Rent ut sagt vedervärdigt. Jag la golv i en lägenhet på fjärde våningen utan hiss. Jag hade nästan hoppats att det skulle komma blod så att det skulle se lika illa ut som det kändes. Fötterna blev helt mörbultade, röda och med nageltrång.

Foto: Emil Andersson

Initiativet har hyllats av många på Emils Facebooksida, även om det än så länge inte är någon som hakat på själva utmaningen.

– Jag har fått väldigt positiv respons, det är många som tycker att det är bra att jag är med och uppmärksammar frågan.

– Och förvånande nog är det många som gett mig komplimanger för min snygga gångstil.

Följ oss på Facebook

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN